8-11/2: Rotary + De man van Snåsa

2016

Klik op de foto’s om te vergroten.

Maandagavond met Rotary bezochten we de redactie van de plaatselijke krant Bygdebladet. De krant dekt het nieuws van vijf omliggende gemeenten. We werden welkom geheten door Reidar, de redacteur, en zijn dochter Mari.

BB1

We kregen de geschiedenis te horen van de krant vanaf dat de vader van Reidar de krant begon in 1972. Destijds was het kantoor de keukentafel. Nu is het een groot familiebedrijf geworden waar bijna alle familieleden op de één of andere manier in betrokken zijn. Maar men heeft het concern dan ook uitgebreidt met verkoop van accordeons en accordeonmuziek (Norild), restaurant en motel (Systra).

4001116 rotarybesok Bygdebladet

We kregen een rondleiding door alle gebouwen en op de redactie werd een foto van de hele groep gemaakt die bij de volgende uitgave van de krant gepubliceerd werd.

BB2     BB4

Aan het eind kregen we een kop koffie aangeboden met een wafel en speelden vader en zoon nog een muzikestuk op hun accordeon.

snåsamannen1

Donderdagavond was er een thema-avond in de bioscoop, in het dorpshuis, met de titel «Tussen hemel en aarde». De film «Mannen fra Snåsa» (De man van Snåsa) werd getoond. Snåsamannen gaat over de man Joralf Gjerstad uit Snåsa, in het noorden van Noorwegen. Hij is geboren met speciale gaven en schijnt duizenden mensen te hebben behandeld gedurende 50 jaar. Als kind had hij volgens hemzelf al speciale gaven en een vooruitziende blik, iets wat in de familie voor kwam. Een oudere vrouw, die hij ooit eens toevallig had ontmoet, had aangegeven dat hij over heel Noorwegen bekend zou worden door het helpen van mensen. Sinsdien schijnt hij mensen te kunnen genezen met oplegging van zijn warme handen en vooruitziende blik (ook op afstand via bijv. telefoon). Het huis waar hij geboren is is sinds 2012 open voor publiek.

Maar niet iedereen heeft een goed woord voor de «kunsten» van Joralf: hij heeft door de jaren heen ook veel kritiek geoogst. Sinds een aantal jaren «behandeld» Joralf, vanwege zijn leeftijd, geen mensen meer; tot grote vertwijfeling van velen. Ter gelegenheid van de film/documentaire heeft hij toch een aantal mensen ontvangen die verschillende klachten hebben. Op die manier krijgt men een inblik in hoe hij de mensen behandelend en te werk gaat.

snåsamannen

De filmzaal zat zo goed als vol. Rond 300 mensen waren er gekomen en de bioscoopchef bepaalde dat er de week erop een extra mogelijkheid gegeven werd om de film te zien.

volle zaal

Na de film was het mogelijk om te discussiëren over de film. In de kleine zaal stonden stoelen en tafels klaar waar koffie en taart genuttigd kon worden. Maar de zaal was veel te klein dus de tussendeuren werden geopend en extra tafels en stoelen werden aangesleept. Men kon zelf met voorbeelden komen van evt. ervaringen met Joralf, of die nu positief of negatief waren. De gepensioneerde dominee kwam onder andere naar voren en vertelde het verhaal over zijn kleinzoon die door Joralf «op afstand» genezen was van een oogziekte. Ook de plaatselijke huisarts kwam aan het woord, die iets meer sceptisch was maar dat de reguliere gezondheidszorg iets mee ropen moest staan voor alternatieve geneeswijzen.

Er kwam verder niet zozeer een conclusie naar voren maar duidelijk is wel dat er voor sommigen meer is tussen hemel en aarde. Of tussen de oren…

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *