9/6: Nieuwe koffie geboren

2020

Stolt Mat had lang in gedachten om een eigen koffie te creëren, met een eigen en speciaal ontworpen label er op. Het label moest een afbeelding hebben met een motief dat zo bekend is voor de plaats waar Stolt Mat gevestigd is, en waarmee iedereen in het dorp een relatie heeft. Dat moest de berg Lauparen zijn; en de koffie moest Lauparen heten. Samen met Jacu, de koffieproducent, waar ik al eerder een speciaal etiket van heb ontvangen, ging ik aan de slag. Ik had de foto, ik had de tekst en Jacu had de drukker en de koffie.
Lauparen was de hoogste berg van Ørskog. Ik schrijf “was” omdat Ørskog niet meer bestaat. Vanaf 01.01.2020 zijn vijf gemeenten gefuseerd en heet de gemeente nu Ålesund. Dus nu is Lauparen met zijn 1434 meter hoog de hoogste berg van de nieuwe gemeente Ålesund.

Lauparen is prachtig gelegen in Vaksvikfjellet. Ole Kristofer Randers (vooral bekend zonder “Ole”), een fervent bergwandelaar en auteur, schreef namens Den Norske Turistforening Sunnmøre (heet nu Sunnmøre Turistforening) een reisgids in 1890 met de titel “Søndmøre”. Op het label van de koffie staat de tekst die Randers destijds in het boek heeft geschreven. Trouwens: het standbeeld van Kristofer Randers staat in de stad Ålesund, op de berg Aksla, waar hij op een zodanige plek staat dat hij uitkijkt over de stad Ålesund en de Sunnmøre Alpen, waar hij zo dol op was.

De koffie die we gebruikt hebben is Bob-O-Link, een koffie uit Brazilië. Die is niet willekeurig gekozen: het komt uit één van de hoogste koffieproducerende regio’s in Brazilië. De koffie-farm is gelegen op 1000-1400 meter hoogte en is een familiebedrijf. De eigenaren zijn gepassioneerd over het oogsten van unieke smaken. Ze sluiten zich aan bij een netwerk van boeren die samenwerken en informatie uitwisselen om het innoveren, ontwikkelen en produceren van enkele van de meest speciale koffiesoorten ter wereld. Hun filosofie is om de hoogste kwaliteit uit elke boon te krijgen. Tevens houden ze rekening met hun sociale en ecologische verantwoordelijkheid.
De foto op het label is door mij gemaakt toen ik op 1 oktober 2017 samen met Gert Fremste Skorkja (ten zuiden van de Lauparen) op zijn geweest: http://www.roelofs.no/?p=5650 .

Toen de koffie net in de winkel was aangekomen was de eerste die de koffie kocht een vrouw uit Brattvåg. Ze heeft een paar cadeautjes gekocht. Maar de Lauparen? Die moest ze voor zichzelf hebben 😊

Janet

Een gedachte over “9/6: Nieuwe koffie geboren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *