5-8/2: Drie nachten in Jønsbu

2016

Klik op de foto’s om te vergroten.

Gert ging vrijdag na zijn werk direct door naar Jønsbu. Ik zou nakomen als ik de winkel gesloten had. Er is de afgelopen week veel meer sneeuw bijgevallen en het lag metershoog boven de grond. Zelfs de slagboom zat er helemaal onder. Het was loodzwaar geweest om door de lossepoedersneeuw omhoog te komen! Arme jongen! Maar het was gelukt en hij had daardoor al wel een spoor voor mij getrokken, toen ik na het sluiten van de winkel naar Jønsbu ging. Het was al donker en ik had geen hoofdlampje op, maar ik kon het spoor toch goed volgen.

DSC_0333     DSC_0334

Boven aan gekomen zat Gert in de warme kamer. Hij had ook al een stuk van het dak sneeuwvrij gemaakt. We hebben een gezellige avond gehad. Zaterdag zijn we samen naar de winkel geweest. Nu Gert werk heeft zit ik doorgaans in de winkel en merk ik dat het toch wel gezelliger is als we er met z’n tweeën zitten.

DSC_0332

Ook voor de winkel lag er erg veel sneeuw wat door de sneeuwschuivers neer was gelegd.

DSC_0335     DSC_0336

Na het sluiten van de winkel gingen we weer terug naar Jønsbu. We zagen dat er een gemotoriseerd vervoersmiddel omhoog was gereden. Daardoor konden we dit spoor gemakkelijk volgen: de pulk pastte precies in het spoor.

DSC_0337

Gert heeft de rest van de sneeuw van het dak verwijderd. Dat is de tweede keer dit jaar dat hij dit doet. Zoals op de foto’s te zien is lag er veel sneeuw. Ook de buiten-waterkraan moest tevoorschijn worden gegraven.

DSC_0338

Het water was niet bevroren dus we konden de voorraad binnen aanvullen: een grote pan op de kachel voor warm water en een grote emmer voor koud water. Is de leiding bevroren dan kunnen we altijd nog sneeuw smelten in de grote pan op de kachel.

DSC_0340     DSC_0339

De vogels worden altijd goed verzorgd. In het bakje aan de ruit bevestigd met een zuignap, kunnen we de vogels van nabij bekijken. Prachtig hoe ze af en aan vliegen en soms meerdere zonnebloempitten in de snavel willen nemen, wat vaak niet lukt.

’s Avonds heb ik heerlijk gelezen in het boek «Miniatyrmakeren» van Jessie Burton (Het huis aan de gouden bocht). Over circa 1 ½ week heb ik leesgroep en ik was nog niet eens in het boek begonnen! Het was een paperback met kleine letters en veel pagina’s dus ik zag er enigszins tegenop om er in te beginnen. Maar wat een spijt had ik dat ik dat niet gedaan heb: het is een geweldig boek! Bijna aan het eind gekomen wilde ik het niet uitlezen omdat het boek dan uit was… De hele zondag heb ik er in gelezen. En dat op de dag die gemarkeerd was als de «Kom deg ut-dag!» (Ga er op uit-dag!». Nee, ik heb de hele dag binnen gezeten en kon me niet van het boek «losrukken». Warm aanbevolen boek, dus!

We bleven tot maandag. Gert ging op tijd het bed uit om vanuit Jønsbu naar zijn werk te gaan. Ik bleef wat langer liggen, heb opgeruimd en ben naar huis gegaan. Het was heerlijk om eens drie nachten in Jønsbu te zijn maar ze vlogen net zo snel om als wanneer we er twee nachten zijn 🙁

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *