28/5: Leesgroep

2020

Een aantal keren is de leesgroep vanwege corona afgelast omdat er geen grote groepen bij elkaar konden komen. Maar du de regels iets versoepeld zijn is het ook weer mogelijk om als leesgroep weer samen te komen. Dat deden we in de vrijwilligerscentrale. Daar had Gunnhild ervoor gezorgd dat we op voldoende afstand van elkaar konden zitten. We passen ons aan. Natuurlijk ontbrak de desinfectans ook niet.

We bespraken het boek „Katten“ („De kat“ van de japanse schrijver Takashi Hiraide.

Er wordt ook altijd een gedicht ten gehore gebracht en dit keer was de beurt aan mij. Ik had een kort Japans gedicht uitgezocht die door de Japanse keizer gemaakt was tijdens zijn statiebezoek aan Trondheim in mei 2005. Het gedicht (“Lach”) is op een bepaalde manier opgebouwd, wat een traditionele dichtvorm is: vijf zinnen met een bewust aantal lettergrepen volgens het patroon 5-7-5-7-7. Dat gaat als volgt:

Toronhaimu no
Ungao yukeba
Ie ie no
Mado yori hitora
Emite te o huru

Vrij vertaald:

In Trondheim
zeilen over het kanaal
Vanuit de ramen
Zie ik mensen
Lachende mensen die zwaaien

De volgende keer lezen we het boek «Winter i verdens rikeste land» (Winter en ‘s werelds rijkste land“ van de noorse schrijfster Janne Dragsholt. De data voor na de zomer zijn imiddels weer bepaald, de eerste keer is 3 september.

Janet

2 gedachten over “28/5: Leesgroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *