27/8: Lesegruppe

2014

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Brit, Elisabeth, Elin en Kari Pauline

Brit, Elisabeth, Elin en Kari Pauline

Het boek wat we lazen, «Før snøen kommer» van de noorse schrijfster Britt Karin Larsen, viel bij eidereen goed in de smaak. Het speelt zich af een gebied tussen Noorwegen en Zweden: Finnskogen (periode rond 1850). Het was aanvankelijk wat moeilijk om er in te komen. Veel namen en niet heel duidelijk was soms hoe de familiebanden tussen deze mensen was. Maar reden daartoe was vast enz eker dat dit deel 4 van een serie was. Eigenlijk hadden we dus moeten beginnen in deel 1, maar goed, dat was de keuze van Marit destijds, die nu vanavond ook het uittreksel van het boek voorlas. Dat was geen gemakkelijke opgave geweest. Maar iedereen was het er over eens: het was een mooi boek en op een zeer bijzondere manier geschreven.

Meest bijgebleven zin:  “Van alle kleuren op aarde is de groene die het meest troost en hoop geeft, wordt er gezegd, is het daarom dat het zo gemakkelijk voelt om langs een weg te lopen met groene bladeren, is het daarom dat de voorzomer nieuwe krachten geeft?”

Åse Pernille en Emma

Åse Pernille en Emma

Åse Pernille was de taak toebedeeld om over de schrijfster te vertellen en daar hoort ook bij zij voor het fruit zorgde. Heerlijke meloen had zij onder andere, zonder die nare zwarte pitjes.

Åse Pernille met een mooie fruitschaal

Åse Pernille met een mooie fruitschaal

Het volgende boek wat we gaan lezen is “Synder“ (vertaald: „Zonden“) van de Filippijnse schrijver F. Sionil José. F. Sionil José, voluit Francisco Sionil José, (Rosales, 3 december 1924) is een van de meest gelezen Filipijnse auteurs. José gebruikt herinneringen aan zijn geboortedorp Rosales, voor beschrijvingen van het leven op het Filipijnse platteland en beschrijft daarbij de sociale en economische ongelijkheden in het land. Zijn werk is vanuit het Engels vertaald in 22 andere talen, waaronder het Nederlands. Hij kreeg diverse onderscheidingen. In 2001 werd hij benoemd tot Nationaal kunstenaar van de Filipijnen.

Åse Pernille, Emma en Marit

Åse Pernille, Emma en Marit

Kari Pauline gaat verslag van het boek maken; ik ga over de schrijver een en ander uitzoeken. Op 15 oktober gaan we het boek bespreken. Op basis van dit boek gaan wij in november weer een eetavond organiseren, nadat we vorig jaar de „matkveld“ over hebben geslagen. In ons dorp wonen verschillende mensen uit de Filippijnen die ons zullen gaan helpen. Dat wordt weer een leuke avond!

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *