3-4/3: Jaarvergadering Sp + Film

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

Samen met Karl Johan (leider van onze partij) ben ik naar Kristiansund geweest om deel te nemen aan de jaarvergadering van de Senterparti in M&R. Gert is wel al eens een keer geweest. Hij was er toen alleen en vond het eigenlijk saai. Dat nodigde niet echt uit om mee te gaan. We hadden dan ook eerst besloten anderen te vragen. Maar omdat ik zo’n vergadering nog nooit eerder had meegemaakt wilde ik persoonlijk wel zien hoe het er aan toe ging.

Karl Johan kwam zaterdagochtend naar Stolt Mat en liet de auto daar staan. Hij reed vanaf daar met me mee. We overnachten in een hotel in Kristiansund; een ander hotel dan daar waar de vergadering was.

In een eerdere bestuursvergadering besloten we hoe we de vergadering voor zouden bereiden. We kwamen tot de conclusie dat we een apèll (maximaal drie minuten) wilden gaan geven tijdens het algemene debat. Iedereen die wil kan daarin een punt naar voren brengen waar zijn/haar partij meer aandacht voor wil. Ik heb een apèll voorbereidt over Romsdalsaksen, een weg die men graag gepland wil hebben over de Romsdalsfjord, tussen Vestnes en Molde. Nu gaat er een ferry tussen bij plaatsen, maar de regering wil een ferry-vrije routen hebben tussen Kristiansand (zuiden) en Trondheim (noorden).

Er ligt al een soort van besluit om een onderfjordse tunnel aan te leggen richting Midsund, een route die Møreaksen heet. Maar veel mensen zien dit niet als de beste oplossing om de fjord ferry-vrij te maken. Een tunnel heeft veel nadelen, is duurder, vergt veel meer onderhoud, om over de veiligheid nog maar niet te spreken. Daarnaast wordt het voor de wandelaar en de fietser onmogelijk naar de andere kant te komen, omdat zij zich niet in zo‘n tunnel mogen begeven. Daarom willen veel mensen (ook onze partij in de gemeente) dat er een onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van Romsdalsaksen; dit ter ergernis van de mensen die Møreaksen willen hebben.

Tijdens de vergadering kon je vantevoren aangeven dat je spreektijd wilde hebben door je kaart met nummer omhoog te houden. Maar eerst luisterden we naar Ola Borten Moe, de vicevoorzitter van de landelijke Senterpartij.

Hierna kwam Jenny Klinge aan het woord; zij zit in Stortinget (tweede kamer) namens de Senterpartij M&R. Leuk mens!

Er kwamen verschillende mensen op het podium en toen het mijn beurt was, was ik wel even zenuwachtig. Ik had veel tekst en moest dus snel praten wilde ik mijn boodschap volledig binnen drie minuten kunnen overbrengen. Maar dat lukte en aan het eind was ik helemaal buiten adem 🙂 Wat niet vaak gebeurde, gebeurde nu wel namelijk dat iemand anders wilde reageren op mijn appèl. Dat was de burgemeester van Midsund die dus voor Møreaksen is. Ik heb niet echt begrepen wat hij nu wilde, maar dat interesseerde me eigenlijk ook niet. Wat belangrijker was, was welke andere gemeenten positief waren over mijn appèl. En in de pauze kwamen er een aantal naar me toe die zeiden dat ze het eens waren met me. Hoera! Het is duidelijk dat dit onderwerp leeft want ook nadien waren er een aantal die naar mijn appèl refereerden… We gaan daarom door met het voor elkaar krijgen van een onderzoek.

‘s Middags werd er nog iemand in het zonnetje gezet omdat hij 50 jaar lang zich voor de Senterparti heeft ingezet.

‘s Avonds was er een feestmaaltijd in het hotel. Vooraf was er zang van een zangeres van de plaatselijke opera. Erg mooi. Het eten was lekker. Ook hier weer diverse mensen die het woord namen. Ook was er een loterij en werden er loten verkocht. Met een bus gingen we na afsluiting terug naar ons hotel.

Zondag werd de vergadering weer voortgezet. Ik werd gevraagd of ik wilde notuleren, omdat de notulist van die dag ziek was. Dat was prima, dus met iemand anders moest ik daarom helemaal vooraan zitten. Rond 13.30 was alles afgelopen en na de lunch reden we weer naar huis.

Gert was dit weekend thuis. We hadden besloten dat we naar de bioscoop zouden gaan. Daar keken we de film „The Post“ met onder andere Tom Hanks en Meryl Streep.

Mooie film gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *