17/11: Stolt Mat op tv

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

Donderdagochtend: ik wordt gebeld. Een journaliste van NRK Districtsnieuws aan de lijn (= Norsk Rikskringkastning = Noorse TV uitzending). Ze willen een interview met mij en Stolt Mat. Aanleiding daartoe was „Kraftkar“, een blauwschimmelkaas, die in onze provincie gemaakt wordt, en die de dag ervoor is uitgeroepen tot de allerbeste kaas van de hele wereld! En die kaas verkoop ik ook in mijn winkel. Hij ziet er zo uit:

    

En omdat er de laatste tijd veel aandacht is voor streekproducten was het erg natuurlijk dat Stolt Mat werd gevraagd om mee te werken. De journaliste heeft ook wel eens wat bij ons gekocht, dus ze kent de winkel. Ik zeg natuurlijk geen nee tegen dit „optreden“, want dergelijke gratis reclame kan ik goed gebruiken.

Ik maak me dan ook als de wiedeweerga klaar om naar de winkel te gaan want over een uur zou ze met een cameraman komen; en ik moet natuurlijk zorgen dat de winkel er netjes bijligt. Ook de contactpersoon bij de gemeente van de landbouwafdeling, Kirsti, komt. Ook zij zal geinterviewd worden.

Ze komen op tijd. Ik krijg een microfoontje op en instructies hoe ik moet staan en waar ik naar moet kijken (alleen naar de journaliste kijken). Terwijl dit allemaal gebeurd is de cameraman buiten om allerlei opnames van de winkel buiten te maken.

Het interview verloopt goed, evenals het interview met Kirsti. En ’s avonds wordt het al uitgezonden. Op deze link is het nieuws terug te zien (bij nummer 4: Lokalmat på et fat). Of iedereen het terug kan zien weet ik niet; kan zijn dat mensen uit Nederland het niet terug kunnen kijken.

Nu is het spannend om te zien of het effect heeft gehad en jawel: de dag erna had ik veel nieuwe klanten in de winkel en een beduidend hogere omzet. Die trend heeft zich voortgezet tot aan de kerst. Nu is het spannend om te zien hoe dit verder verloopt.

En de Kraftkar? Die verkoopt goed! Verkocht ik voorheen vier grote kazen in stukjes gesneden in de loop van een maand, na de uitzending was de vraag zo groot dat ik er vier verkocht gedurende drie dagen. De producent kan de kaas bijna niet aanslepen, maar het bedrijf anders opzetten of vergroten is iets wat ze niet willen. De markt zal zich aan hen aan moeten passen. Dat heeft er toe geleidt dat ik nu niet meer dan twee kazen kan bestellen ten opzichte van vier kazen voorheen. Dat is jammer maar ik kan hun keus volledig respecteren.

Janet

4 gedachten over “17/11: Stolt Mat op tv

 1. zwanet

  wat ontzettend leuk dat ze je daarvoor vragen, en dat het dan zo’n effect heeft. het is jullie van harte gegund en ik hoop deze lekker uitziende kaas nog een te proeven.
  sterkte met je blauwe ribbetjes. hoorde van je mam dat je een nare smak hebt gemaakt.

  1. Janet

   Dankjewel Zwanet! En met de ribbetjes gaat het iets beter. Aiai, wat doet/deed dat zeer.
   Was de verjaardagsmiddag met je moeder geslaagd?

 2. Carolien Langbroek

  Leuk filmpje. Chocolade moeten we een een keer komen kopen bij jullie. In Augustus 🙂 nog veel succes.
  Groetjes uit Assen

  1. Janet

   Je bent welkom Carolien!! 🙂 Is nog onzeker wanneer we met vakantie zijn (juni of augustus) maar de winkel is open.

Reacties plaatsen niet mogelijk.