1-8/11: Janet naar Nederland

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Het was al een tijdje geleden dat ik voor een langere periode in Nederland was geweest om mijn ouders te bezoeken. Deze week heb ik gereserveerd om hen te bezoeken, iets waar we allen erg naar uit keken. Voordat Gert me naar het vliegveld Vigra bracht zijn we eerst nog even naar de kunsttentoonstelling geweest in het dorpshuis. Een tentoonstelling van twee schilders. Deze is opgezet om extra middelen voor het dorpshuis in te zamelen. Het dorpshuis heeft zoals eerder geschreven, geld nodig om de entree en foyé op te knappen: het raamglas is verkleurd, op sommige plekken zijn ze stuk en het dak lekt als het hevig regent. Zie de vorige weblog.

01

De twee schilders waren Geir Hansen wonende in onze gemeente en Gunn Mari Grøttum uit Namsos. Beiden hadden mooie kunstwerken opgehangen, met name die van Hansen waren prachtig maar soms iets somber en de meesten ook erg groot. Van Gunn Mari hing er een schilderijtje wat we erg graag wilden kopen maar helaas, die was al verkocht. Die had trouwens wel vijf keer verkocht kunnen worden, zo populair was die. Maar we zagen meerdere mooie exemplaren. Onder andere eentje met de titel „Sårbarhet“ (Kwetsbaarheid). En die hebben we gekocht.

02

Het vliegtuig zou rond 17.00 uur vertrekken maar het vliegtuig ging niet eerder dan 20.00 uur vanwege dichte mist op Amsterdam. Daar konden vliegtuigen niet stijgen (om op tijd ons op te komen halen) en geen vliegtuigen landen. Men kon er voor kiezen om omgeboekt te worden via Oslo, maar wat zou ik daar mee opschieten? Daar werd het mistprobleem in Amsterdam niet anders om, en bleef ik daar misschien wel vast zitten. Ik koos ervoor om op Vigra te blijven. Mocht het zijn dat het vliegtuig die avond helemaal niet kon vertrekken dan kon ik naar huis en daar overnachten; anders werd het een hotel in Oslo.

Maar gelukkig werd het zicht bij Schiphol beter en kon het vliegtuig toch vandaaruit opstijgen en konden wij met vele uren vertraging vertrekken uit Noorwegen. Ik had mijn ouders uiteraard geinformeerd. Van zus Jennie kreeg ik bericht dat als het nodig was ik bij hen kon overnachten. Dat was erg prettig en zo later bleek ook noodzakelijk, want ik kwam zo laat aan dat ik niet meer in Hardenberg kon komen. Dick haalde me rond 24.00 uur op van het station in Apeldoorn. Het was heel fijn om hen weer te zien! Omdat we allen moe waren gingen we na een glaasje gedronken te hebben naar bed.

De volgende ochtend sliepen Jennie en Dick uit en heb ik een stukje hard gelopen. Dat ging lekker over die „platte wegen“ 🙂 Jennie en Dick brachten me later weer naar de trein en kon ik dan alsnog doorreizen naar Hardenberg. Daar stonden pap en mam me op te wachten, de schatten! En zoals altijd als ik thuis kom stond er traditiegetrouw een heerlijk groentesoepje voor me klaar. Mmmm! De dagen waren gevuld eer we er erg in hadden en gingen helaas supersnel voorbij!

05    04

Dinsdagochtend 3/11 ben ik met pap naar de oefenochtend van zijn koor Mensana geweest. Dat doe ik elke keer als ik daar ben en zo onderhand kennen de leden me. Er werd nog een koorlid onwel, zelfs twee keer, en heb ik samen met een paar anderen „eerste hulp“ kunnen geven. We hebben voor de zekerheid toch de ambulance laten komen. Alles werd gecontroleerd en na overleg met ziekenhuis en huisarts kon hij naar huis gebracht worden: ik reed hem in zijn auto en de voorzitter van het koor reed achter ons aan zodat die me weer mee terug kon nemen. Het was voor de leden een hele consternatie.

06    03

‘s Avonds ook weer naar koor, dit keer de Cantorij. Dat is een kerkkoor waar niet vierstemmig wordt gezongen.

07     10

09

Aan het eind van de dag met Gert gebeld. Hij vertelde dat de kunstwerken van de tentoonstelling in het dorpshuis weer van de muur waren gehaald. Gert had Geir Hansen geholpen om de schilderijen weer in het atelier te krijgen. Als dank gaf Geir hem een klein schilderijtje aangeboden! Wat leuk!De titel is “Studiet” (De studie).

11

Die hangt, net als het andere schilderij van Gunn Mari, nu inmiddels thuis aan de muur.

12     13

Woensdagochtend 4/11 zijn we bij Jennie op bezoek geweest. Dat was heel erg fijn en gezellig!

14

Vader was wat kouwelijk en nadat we de lunch genuttigd hadden (een salade die ik thuis al gemaakt had) begon hij zich wat warmer te voelen.

15

Het werd een hele fijne dag samen! En met mij als chauffeur was het ook fijn voor mijn ouders om een bezoek af te leggen.

16

5/11 zijn we naar de ouderengym geweest. Het is een vast clubje mensen die elke donderdag bij elkaar komt en 1x per maand aansluitend een kopje koffie drinken samen. Ook daar ben ik een vertrouwd gezicht. Altijd geweldig om „de oudjes“ in actie te zien, op de maat van de muziek. En de leidster doet het ook zo leuk! Super leuk mens.

17     18

‘s Avonds in Noorwegen kwam de lesegruppe bij elkaar. Daar kon ik dus helaas niet bij aanwezig zijn! Maar we hebben «Slåttekar i himmelen» (Grasmaaier in de hemel) van Edvard Hoem uit Noorwegen gelezen. Een prachtig boek wat gebaseerd is op een verhaal over de grootvader van Hoem, wonende nabij Molde eind 19e eeuw. Deels gebaseerd op waarheid, deels op fictie. Het was de tijd waarin er een economische crisis heerste in Noorwegen, wat er toe leidde dat veel noren hun geluk in Amerika zochten. Vaak reisden sommigen vooruit om later de rest van de familie over te laten komen. Het is een prachtig geschreven boek, humoristisch maar vanwege de inhoud ook van historische waarde. Ook het „klasseverschil“ komt er duidelijk in naar voren: de rijke grootgrondbezitters die arme keuterboeren in dienst hebben, de armoedige omstandigheden waarin deze mensen vaak leefden, de drang om een goed leven te hebben en men daardoor overzee gaat kijken, maar ook over de teleurstellingen die sommigen in Amerika meemaken, want niet alles was rozegeur en maneschijn. Zeer interessant boek, en er komt binnenkort een opvolger van, als die er al niet is. Voor de volgende keer is het boek «Ein vakker dag» (Een mooie dag) van de Franse schrijfster Anna Gavalda gekozen.

20     21

Vrijdag 13/11 bezochten we oom Henk van 100 jaar in het verzorgingshuis waar hij woont. Wat ziet hij er voor zijn leeftijd nog goed uit! We hebben eerst koffie bij hem gedronken en daarna samen gegeten in het restaurant van het huis. Hierna hebben we weer afscheid genomen. Ook dit werd een erg gezellige bezoek, zeker ook voor oom Henk, waar veel herinneringen van vroeger werden gedeeld!

22     23

Zaterdag 14/11 reisde ik weer terug naar Noorwegen. Mijn ouders brachten me naar het station. De reis verliep goed en dit keer zonder vertragingen!

24

Lieve pap en mam, heel erg bedankt voor de fijne dagen! Ik kijk weer uit naar de volgende keer. Wanneer dat is moet nog even bekeken worden, maar ik kom er weer een keer aan 🙂

Janet

2 gedachten over “1-8/11: Janet naar Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *