11/10: Topjes: Blåhornet

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

blåhornet

Ze lonkten me vanuit Jønsbu al zeer lang tegemoet: de twee bergen in de verte, Fremste en Heimste Blåhornet (F en H B). Nu ik alleen ben in Jønsbu dacht ik dat het eens tijd werd om ze te „overwinnen“ voordat de winter invalt. Het is een prachtige herfstdag, klein warm laaghangend zonnetje en windstil. De perfecte omstandigheden. Om kwart voor acht word ik wakker. Ontbijtje, rugzak pakken en met de auto naar de ferry om aan de andere kant van de fjord te komen. Vandaar kan ik F en H B al zien liggen.

03     04

Het mooie uitgesleten pad begon op circa 400 mtr, in een bos en al vrij snel kwam ik boven de boomgrens uit.

05     06

Het pad ging over een bergkammetje en na circa vijf kwartier bereik ik de eerste post: Lievarden van 799 mtr. Hier heb je al een mooi zicht op F en H B. Maar ook op Jolgrøhornet en daar waar onze hut ligt.

07

Vandaaruit wordt de tocht voortgezet over het fijne bergkammetje, naar de 2e post: een rij met vierkante steenmannetjes.

09     10

Als een soort burcht/kasteel staan ze daar netjes op een rij.

11     12

Men weet niet precies wie en wanneer ze er neer zijn gezet maar men denkt dat hier jonge schapen- cq geitenhoeders verantwoordelijk voor zijn geweest.

13     14

De natuur laat zich op deze hoogte van haar mooie kant zien. Prachtige kleuren. Met name het rode geeft een mooi contrast tegen grijs/witte stenen en rendiermos.

15     16

Ook kom ik nog langs prachtig veld met veenpluis.

17

Aan een pauze heb ik nog geen behoefte dus ik begin met de stijging richting de hoogste top, Fremste Blåhornet. „Fremste“ betekent zoiets als „de meest vergelegen“. Het stijgt behoorlijk. Ik merk dat het tijd wordt om energie aan te vullen dus al zittende op een grote steen, met uitzicht over dal, fjord en bergen, geniet ik van een kop koffie en een broodje.Hierna gaat het verder tot circa 1300 mtr en bereik ik de kam/rand van de berg, via veel grote rotsblokken. Soms op handen en voeten klauter ik omhoog. Op de bergkam aangekomen is de omgeving aan de andere kant „afgevlakt“ en loopt het een stuk gemakkelijker naar de top via de laatste hoogtemeters.

De top van Fremste Blåhornet, maar wat staat er toch op de top?

De top van Fremste Blåhornet, maar wat staat er toch op de top?

Vlak bij de top kijk je stijl naar beneden, de fjord in.

19

De top is 1478 mtr hoog en ik bereik hem na ruim 3 uur (incl. pauze). Op de top lijkt een soort van weerstation te staan.

21     22

Ik heb er ook een fenominaal uitzicht, mede ook dankzij het prachtige en heldere weer.

In de rode cirkel ligt onze hut Jønsbu

In de rode cirkel ligt onze hut Jønsbu

24 25

De twee foto’s moeten als een soort van panorama gezien worden. Op de rechterfoto zie je Grjøtet, de berg waar ik vorig jaar september op ben geweest. Zie daarvoor deze link.

26 27

Maar het is duidelijk dat het er ook hard kan waaien want iemand heeft een beschutting gebouwd van stenen, die er genoeg te vinden zijn op de berg 🙂

28

Ik ben er niet alleen, want even later komt er een man aan die in de buurt woont en vaker de berg op is geweest. Terwijl hij een boterham gaat eten begin ik aan de afdaling want ja, Heimste Blåhornet ligt er ook nog. „Heimste“ betekent zoveel als „het dichtst bij huis“. Om welk huis het dan gaat kan ik niet zeggen 🙂

Heimste Blåtind

Heimste Blåtind

Beide toppen zijn bezaaid met stenen; sommigen vast, sommigen los, dus je moet goed de balans houden. Gelukkig zijn de stenen droog en niet glad!

30     31

Heimste Blåhornet is 1354 mtr hoog. Daar ben ik precies een uur later. Vanaf de top daar heb ik weer een mooi zicht op Fremste Blåhornet.

Fremste Blåhornet

Fremste Blåhornet

33     34

Ik eet er een boterham met een kop koffie erbij en begin de afdaling weer. In het „zadel“ tussen beide bergen daal ik af. Daar ligt nog de nodige sneeuw. Het is er ook stijl en veel kleine stenen dus langzaam „roetsj“ ik naar beneden.

Ik kom weer bij „het kasteel“ en vandaar gaat dezelfde route terug. Ik zie dat er dan nog twee mensen omhoog gaan, richting zadel. Bij de 1e post (Lievarden) zijn ook verschillende mensen. Die gaan niet verder naar het kasteel. Ik zoef ze voorbij, want ze gaan niet zo hard.

Synnylvsfjorden

Synnylvsfjorden

Bij de afdaling heb ik ook weer een mooi zicht op Synnylvsfjorden. Achter de schuine bergrand in het midden en aan de rechterkant van de fjord ligt Åkneset, de bergwand die een keer naar beneden kan vallen en waar een film over is gemaakt.

 

Na 5 uur en 40 minuten (incl. pauzes) ben ik weer bij de auto en neem ik de ferry weer naar de overkant van de fjord. Bij Jønsbu aangekomen doe ik het kacheltje aan, fris ik me op, doe schone kleren aan en zet een kopje thee. Vanuit het raam lachen Fremste en Heimste Blåhornet me toe. Ik heb een zeer voldaan gevoel!

Janet

2 gedachten over “11/10: Topjes: Blåhornet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *