2-4/1: Jønsbu in de sneeuw

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Ik wens iedereen een heel goed 2015 toe!

Nog voor ik mijn been brak was het plan dat we de kerst door zouden brengen in Jønsbu. Maar zoals op deze blogg  naar voren komt was dat dus niet mogelijk, vanwege de vele sneeuw.

Op 31.12 namen we wederom contact op met de boer met de vraag hoe de sneeuwverhoudingen er nu voor lagen want het weer was omgeslagen naar regen en hogere temperaturen. En we hadden toch wel heel erg veel zin om nog een paar dagen naar Jønsbu te gaan, al was het alleen maar om even in een andere omgeving te komen. De boer zou op 1 januari nog eens een keer kijken wat mogelijk was. Hij stuurde 1 januari een sms dat het er goed uitzag en dat hij omhoog kon. Jippie! Dus van vrijdag tot zondag konden we naar Jønsbu!

01

Daar gaat 'ie!

Daar gaat ‘ie!

We spraken om 12.00 af op de parkeerplaats (ivm daglicht). Ik ging de sneeuwscooter op met Egil en Gert ging ons achterna met de pulk en alle boodschappen. Er lag veel sneeuw, heel veel sneeuw. Niet eerder hebben we in december zoveel sneeuw gehad. Boomtakken hingen zwaar van de sneeuw over het pad en we moesten er omheen manouvreren.

04

Toen Gert kwam had ik de kachels aan; het was koud, maar niet extreem. De binnentemperatuur was +2 graden. Gert heeft eerst een pad gegraven naar de kelderruimte en het toilet.

06

Ook het vogelhuisje wat omver was gewaaid heeft hij weer enigszins in goede staat gebracht. De vogels kwamen al weer ras op de zonnepitten af. Veel mooie goudvinken waren er te zien.

09

Gert is begonnen met het dak van Jønsbu sneeuwvrij te maken. Dat was echt nodig want een aantal deuren klemden behoorlijk. Verse sneeuw is op zich niet zo zwaar maar als het gaat regenen en/of dooien wel.

Hij is echt lief, hoor!

Hij is echt lief, hoor!

Hij heeft doorgewerkt tot het begon te schemeren maar was toen nog lang niet klaar. Dat heeft hij de zaterdag voortgezet. En bijna de hele dag heeft hij daar gestaan (uiteraard met pauzes voor koffie en eten).

We hebben het weekend heerlijk uitgeslapen, gelezen en brieven geschreven. Zaterdagavond gescrabblen. Ik kon niet veel anders dan alleen binnen zitten, maar ik heb de nodige boeken nuitgelezen, van de leesgroep en deel zes van een romanserie geschreven door onze buurvrouw.

Jønsbu nadat dak sneeuwvrij is gemaakt en er 's nachts weer sneeuw is gevallen

Jønsbu nadat dak sneeuwvrij is gemaakt en er ’s nachts weer sneeuw is gevallen

15

De hele nacht heeft het weer doorgesneeuwd. Gert moest de „loopgraven“ weer opnieuwe uitgraven. Het weekend hebben we ook geen zon gezien door de bewolking en vallende sneeuw maar zondagochtend kwam toch de zon door. Dat gaf prachtige plaatjes.

17

18

De zon!

De zon!

De zon weerspiegelt van raam op de sneeuwberg

De zon weerspiegelt van raam op de sneeuwberg

Voor we weggingen heeft Gert een hard sneeuwpad voor me gemaakt zodat ik daar met de krukken redelijk goed vooruit kon komen, naar de plek waar Egil me zondag weer op kwam halen.

13

Daar komt de "krukkert"

Daar komt de “krukkert”

Mijn taxi

Mijn taxi

Gert was toen alweer vooruit gegaan met de pulk maar wij haalden hem weer in en kon ik een foto maken toen Gert nabij de parkeerplaats kwam.

Gert komt de berg af

Gert komt de berg met pulk af

Het was er best druk: er stonden acht auto’s.

29

De auto was goed ingesneeuwd en het duurde een tijdje toen die ze sneeuwvrij was dat we naar huis konden rijden.

28

‘s Avonds ben ik naar de film „The imitation game“ geweest. Gert bleef thuis, hij moest nog e.e.ea. voorbereiden.

30 Imitation

Wikipedia schrijft over de film: „De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Britse wiskundige Alan Turing (Cumberbatch). Turing werkt in de Tweede Wereldoorlog voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel heeft onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Deze zijn door het Enigma-apparaat, een Duits coderingssysteem, gegenereerd. Steeds om middernacht wijzigen de Duitsers de versleutelingscode. Deze code achterhalen heeft daarom alleen zin op de dag zelf. Dit lukt het team steeds niet op tijd, met puzzelen met pen op papier. Daarop komt Turing op het idee hiervoor een machine te bouwen, en hij is hier ook eigenhandig lang mee bezig. Eerst gaat het met de machine ook niet snel genoeg, en superieuren worden ongeduldig en willen Turing ontslaan, maar door handig gebruik te maken van de systematiek in de berichten, met veel voorkomende termen, zoals “Hitler”, lukt het uiteindelijk wel.”
Een geweldige film! Ga hem zien.

Janet

3 gedachten over “2-4/1: Jønsbu in de sneeuw

 1. Jennie

  Heerlijk, daar kom je gewoon van bij… de witte stilte van de hut!
  Hadden wij maar een fractie van de noorse sneeuw… Het winter hier nog helemaal niets.
  Die film: staat op ons verlanglijstje om te zien inderdaad.

 2. zwanet

  en…. is het gips eraf? Je moeder woensdag natuurlijk gezellig gesproken op mamma s verjaardag.
  was weer een gezellige reunie, al krijgt mijn moeder steeds minder mee van alles wat om haar heen gebeurd, das dan wel weer jammer.
  succes met de revalidatie, want das nadat het gips eraf is ook nog wel een dingetje

  groeten van Jan en Zwanet

 3. Janet

  Hei Zwanet!
  Nog gefeliciteerd met je moeders verjaardag! Het gips is er af, zie nieuwe weblog. Ik hoorde al van mijn moeder wat jij gezegd had over de revalidatie en ik hoor he took van anderen. De voet, enkel en het been is nog dik en ook pijnlijk met lopen. Ik heb wat hulpmiddelen gekregen van een vriendien die fysiotherapeute is. Het zal nog wel even duren eer het wee rop orde is. Ik zal geduld moeten hebben. Niet eenvoudig 🙂
  Fijn weekend!

Reacties plaatsen niet mogelijk.