4/1: Onderdoorgang dicht deel 2

2019

Het is ongelofelijk slecht weer geweest. Dat was het al met O/N, toen Simon en Nanda hier waren, maar ook erna. Heel veel regen gevallen terwijl we liever sneeuw hadden. Het beekje naast ons huis was een lange witte kolkende rivier geworden.

Ik was deze dag in Stolt Mat. Op de parkeerplaats zag ik een brandweerwagen staan, maar ik heb er verder geen acht op geslagen wat die daar precies deed. Totdat een klant vertelde dat de onderdoorgang helemaal vol stond met water. He, hoe is dat mogelijk?? Ik kon het bijna niet geloven en moest dat met eigen ogen zien.

Jas aan en naar buiten in het regenweer. En ja hoor, de klant had gelijk. De hele onderdoorgang (fiets- en wandelpad die onder de grote weg in het dorp gaat) stond tot aan de nok toe vol met water. De brandweer was er om die leeg te pompen. Maar hoe kon dit gebeuren?

Het scheen dat de een nabij gelegen rivier het water onvoldoende af kon voeren doordat er allerlei takken de afvoer stagneerden. Daardoor vond het water een andere route, uiteraard naar het laagst gelegen niveau. Laat dat nou de onderdoorgang zijn.

Daar is wel een afvoer in gemaakt, maar die raakte verstopt door allerlei takken die die afvoer weer belemmerde. Dus ook daar kon het water niet weg. Dan gaat het water stijgen totdat ook de ondergang helemaal vol raakt. En ja, dan moet de brandweer het hele zaakje weer afvoeren. Het ging de hele dag door en er moesten ook hulptroepen en pompen ingeschakeld worden van buurgemeenten.

Langzaam maar zeker begon het water te zakken.

Links is te zien dat het water gezakt is.

Het vervelende van deze overstroomde onderdoorgang is dat er  u geen veilige route was om van de ene naar de andere kant van de weg te komen. Deze onderdoorgang is de enige route om van noord naar zuid te komen. Kinderen die ten noorden van de weg wonen moeten naar het zuiden van de weg om naar school te kunnen komen. En het gebeurde net toen de kinderen weer uit school kwamen.

Een andere bijkomstigheid is dat de ondergang zojuist helemaal was opgeknapt. Op deze blogg lees je er meer over. Nieuwe wanden, nieuwe afvoer, nieuwe electra. Wat een toestand, maar goed, dat zal wel weer een keer goed komen.

Janet