24-26/1: Jønsbu

2014

Na een druk weekend in Nederland afgelopen weekend is het fijn om weer een weekend naar Jønsbu te kunnen. De sneeuw van november is allemaal al weer weg. Het is koud geweest, en nog, en de sneeuw die er ligt is hard en ijzig. Voor dit deel van het land, wat bekend staat voor relatief veel neerslag, is het zeer ongebruikelijk dat het nu al zo lang droog is. De ochtenden geven ‚s ochtends vaak prachtige kleuren aan het firnament. Ik noem ze altijd „vlammende luchten“.

Vlammende luchten

Vlammende luchten

We konden net als de vorige keer weer met de auto omhoog naar Jønsbu. Dat was wel zeer fijn want we hadden de vorige keer de accu van het zonnepaneel meegenomen naar huis om dat die bijna leeg was (het gele lampje brandde en de laatste dag ging die al op rood staan). De zon is te weinig krachtig om de accu goed op te laden. Daarom hebben we hem thuis „aan het infuus gelegd“. Maar dat ding weegt rond de 25 kilo en om dat op de rug of in de pulk mee te zeulen… Dus de auto kwam goed van pas!

Brief van zus Jennie lezen

Brief van zus Jennie lezen

Vrijdag lag er een brief van zus Jennie in de bus en die hebben we ‚s avonds om beurten aan elkaar voorgelezen. We zijn gelijk met een brief terug begon te schrijven.

Brief terug schrijven

Brief terug schrijven

Van Maaike, een trouwe leester van mijn blog, had ik in Nederland een leuk cadeau gekregen: een vogelhuisje met een pot vogel-pindakaas erin. Ze zag dat we altijd in de weer waren met de vogels bij Jønsbu. Zo attent! Helaas hebben we geen boom vlak bij de hut. Dus Maaike ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt maar we hebben een bakje van het zaad gevuld met de pindakaas en dat leverde hele leuke beelden op! Sommige vogels bleven lang zitten en konden we ze lang bestuderen. Veel dank Maaike!

De pindakaas valt in de smaak

De pindakaas valt in de smaak

Vanwege vorst en weinig sneeuw levert dat wat uitdagingen op met de watervoorziening. De waterleiding is bevroren (geen ramp, dat is die elk jaar) en veel sneeuw om water te smelten is er niet. We hebben daarom twee 10 liter jerrycans meegenomen. En voor afwaswater en wassen heb ik toch wat sneeuw bij elkaar „gesprokkeld“, voor de pan op de kachel.

Sneeuw smelten

Sneeuw smelten

Zondag op tijd naar huis. Daar hebben we eerst 10 km hard gelopen, daarna gegeten en naar een vergadering mbt de politiek. Nadien ben ik direct doorgegaan naar de bioscoop waar de film „Jack Ryan: Shadow recruits“ draaide. Met Kevin Costner. Gert heeft niks met deze acteur dus hij ging niet mee.

En zo was het goed gevulde weekend al weer ras om, waarbij niet alleen de zonnepaneelaccu opgeladen is maar onze batterijen ook.

Janet