15-20/1: Scandinavische dagen

2014

Op moment van schrijven zitten we op Schiphol om weer terug te vliegen naar Noorwegen. We hebben een aantal drukke dagen gehad met voorafgaand een paar voorbereidingsdagen. Vanaf woensdag zaten we in ons „hoofdkwartier“: een eigen vergaderruimte bij hotel van der Valk in Almere. Hier stonden heel wat apparaten te werken en te ratelen: twee computer, een scanner, een printer, twee mobiele telefoons. Maar het voorwerk ging allemaal goed, ook al waren we nu met ons tweetjes (klik op de foto’s om ze te vergroten).

Ratelende apparaten

Ratelende apparaten

Vrijdag kwam de gasten uit Denemarken, Zweden en Noorwegen aan en stonden we hen in de hal van het hotel hen op te wachten. Dit deden we in toerbeurt want ‘s avonds kon de beurs opgebouwd worden. Hier staan Anna-Rixt en Gert achter de balie. Mijn vader was er ook bij. Hij staat afgebeeld op de banner: de man met stok en pet, uitkijkend over bergen en fjord.

Anna-Rixt en Gert. En mijn vader...

Anna-Rixt en Gert. En mijn vader…

De dagen werden druk bezocht. Zondag kwam het iets later op gang dan zaterdag maar tegen elf uur begon het toen ook lekker te lopen. We hebben in elk geval leuke gesprekken gehad en ook weer mensen persoonlijk ontmoet die we alleen kenden via telefoon of email.

De standhouders hadden het ook druk en bij sommigen stonden veel mensen te wachten om een gesprek te kunnen hebben met de afgevaardigden van gemeenten of bedrijven. In totaal hebben we rond 2200 bezoekers gehad. Mogelijkheden waren er en sommigen, met de juiste achtergrond, kregen ter plekke een baan aangeboden. Voor anderen werd het wat moeilijker maar niet onmogelijk of waren de kansen helaas zeer beperkt of nihil. Maar een ding was zeker: de standhouders waren onder de indruk van het hoge niveau, de manier waarop mensen zich voorbereid hadden en dat velen al de taal konden.

De reacties van zowel standhouders als bezoekers waren hoofdzakelijk zeer positief. Sommigen kwamen aan het eind van de dag speciaal terug om ons te bedanken voor de fijne, leerzame en goed georganiseerde deg. Dat is natuurlijk altijd fijn om te horen en daar doe je het ook voor. Dus iedereen zeer veel dank voor jullie komst.

De service bij van der Valk was uitmuntend en de gasten die er verbleven waren lovend over het heerlijke eten, de grote kamers en goede bedden. ‘s Avonds dronken we vaak nog even wat in de bar en konden we de schouders even laten zakken. Zaterdag werd het voor sommigen wat laat…

Voor de zondag hadden we de gasten „uitgedaagd“ om om 07.00 uur met ons te gaan hardlopen. Daar gaf één persoon gehoor aan, Thijs die ook in Noorwegen woont. Met z’n driën liepen we een 8,5 km lang rondje rond het meer bij Almere. Een heerlijk begin van de dag. De dagen dat wij er waren hebben Gert en ik nog twee keer eerder hardgelopen, ook rond het meer.

Mijn lieve ouders en ik

Mijn lieve ouders en ik

Maandag vertrokken de meesten weer. Wij hadden de hele dag nog en gingen daarom even bij mijn ouders langs die echt heel blij waren ons te zien. En wij hen natuurlijk! Vader had snel vier tompoezen bij de HEMA gehaald en wij nuttigden samen nog een broodmaaltijd alvorens we naar Schiphol reden. En daar zitten we nu. Over een uurtje vertrekt ons vliegtuig.

Janet