8/2: Teatret Vårt met “Lilly Valentin”

2018

Klik op de foto’s om te vergroten (gemaakt door Magnus R. Furset)

Vanavond ginngen we naar het theater om de voorstelling „Lilly Valentin“ van Teatret Vårt (Ons theater) te zien. Na ons werk gingen we door naar Ålesund waar we eerst bij een restaurant gegeten hebben.

De voorstelling werd 15 jaar geleden ook al eens opgevoerd, met dezelfde actrice Astrid Overaa (Lilly Valentin). Destijds verlieten de mensen hun huis en haard om deze voorstelling te bekijken. En men hoopt dat de mensen het deze keer ook zullen doen. Ondanks dat Lilly en Astrid 15 jaar ouder zijn geworden verwachten ze allebei nog iets van het leven.

Het stuk gaat over een vrouw die haar hele leven voor anderen klaar stond en besluit plotseling iets voor zichzelf te doen. Een vriendin van Lilly, die femiste is, koopt een ticket voor heeft Lilly uitgenodigd om mee te gaan naar Griekenland. En Lilly wil echt gaan. De kinderen zijn volwassenen en in het huwelijk voelt ze zich een beetje eenzaam. Het is moeilijk om Johannes, haar man, te informeren. Als Lilly eindelijk de moed kan vinden schrijft ze een briefje voor hem wat ze op het aanrecht legt: „Hei schatje van me… Ik ben even weg voor een kort reisje van 14 dagen naar Griekenland. Nu moet je je eten en onderbroeken zelf in orde houden!“ Onderwijl liggen er 14 bevroren maaltijden in de vriezer.

     

De reis naar Griekenland is het begin van een veel grotere reis voor Lilly. En op de weg naar dat doel, worden we uitgenodigd in Lilly’s onvoorstelbaar leuke en rijke innerlijke leven. Iets wat ze goed verborgen heeft gehouden en Lilly goed weet te vertellen, vooral als niemand anders luistert.
Hoewel de vrijheid niet altijd zo gemakkelijk is, loont het zich voor Lilly om iets te durven in het leven dan alleen maar kleding wassen en gehaktballen op woensdag te draaien. Het ziet er naar uit dat zij na de reis meer durf heeft en van het leven geniet. Ja, samen met Johannes.

Het was inderdaad een zeer grappig stuk, veel humor, maar ook serieuze kanten. Sommige dingen waren wellicht iets gedateerd, en merkten we dat er in 15 jaar veel veranderd is, toch zijn sommige thema’s nog heel erg actueel. We hebben genoten!

Janet