8/12: Stolt Mat: Kerst is in gang

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

We zijn in december aangekomen. De kerst is „i full sving“ (in volle gang). Bedrijven melden zich bij Stolt Mat voor het maken van kerstpakketten. Het eerste bedrijf had zich in september al gemeldt. Dat was hoopvol! Helaas trok dit bedrijf zich terug, maar er melden zich uiteindelijk veel meer dan vorig jaar, waarover later meer.

We hebben hele mooie produkten in de winkel. Maar er is één produkt waar de klanten steeds weer naar vragen en dat is „Kraftkar“ (Sterke Kerel) van het bedrijf Tingvollost. Dit is een blauwschimmelkaas die vorig jaar november gekozen werd tot ‘s werelds beste kaas.

Op het succes hebben we goed op mee kunnen liften. „Probleem“ het afgelopen jaar was dat we niet zoveel van deze kaas konden krijgen als we wilden. De kaasmakerij kon de vraag niet aan. En omdat ze de boerderij niet uit willen breiden alleen maar om aan de vraag te kunnen voldoen (ze willen voor kwaliteit gaan en niet voor kwantiteit), zijn de „ontvangers“ zoals Stolt Mat afhankelijk van wanneer de kaas weer geleverd kan worden. Ook het aantal kunnen we niet bepalen. Per keer krijgen we slechts twee grote kazen 1 x per 3-4 weken. Van twee kazen kan ik 24 stukjes snijden.

Als de kaas in de koeling ligt en de mensen zien die liggen, dank open ze. Sommigen hamsteren. Om toch zoveel mogelijk klanten de kans te geven om de kaas te proeven voer ik in dat men slechts 1 stuk per klant kann kopen. En nog is dat niet genoeg: de kaas is uitverkocht op de dag dat ik de kaas binnen krijg.

Wat we ook binnen krijgen zijn kleine schilderijtjes van Byrg Kompetanse, waar Gert werkt. Bij Byrg werken mensen die een speciale werkplek nodig hebben. Sommigen komen nooit in het „gewone“ arbeidsleven; sommigen wel maar met extra hulp. Het is een plek waar Gert het zeer naar zijn zin heeft. Hij zorgt ook voor verschillende projecten, zoals een schilderproject. Van de provincie krijgt Byrg subsidie om een aantal medewerkers aan het schilderen te krijgen onder begeleiding van een kunstenares.

Eén keer per week komen ze een ochtend bij elkaar en ze vinden het geweldig! het project heet „Ingen Kunst?“ (Geen kunst?). En deze zes medewerkers maken echt prachtige schilderijen. Op Ingen Kunst kan men zien wat het resultaat is en er zijn nog steeds schilderijen te koop. Wij hebben zelf twee schilderijen gekocht en die hangen nu in de gang en in de keuken. We zijn er zuperblij mee.

     

Hierna heb ik voor Stolt Mat een heleboel witte doosjes gekocht in drie verschillende groottes en ze bij Byrg ingeleverd met de vraag om deze te beschilderen. En de deelnemers hebben goed werk verricht.

     

Prachtige doosjes zijn ze geworden. Ik geloof dat ze er zelf ook veel plezier in hebben gehad. Sommign hadden er zoveel plezier aan dat een aantal zelfs van binnen zijn beschildert 🙂

     

Inmiddels zijn er alle verschillende verkocht.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *