29/11: Teatret Vårt

2017

Klik op de foto om te vergroten

Vanavond zijn we naar Molde geweest waar we het toneelstuk “Neshornene” (De neushoorns) van Eugène Ionesco opgevoerd door “Teatret Vårt” (Ons Theater) gezien hebben. Het is een komisch absurdistisch stuk. Het begint allemaal in een klein dorp, waar dan ook op de wereld, in Nederland of Noorwegen. Plotseling, op een rustige zondag, stormt er een zwarte neushoorn dwars over het plein. Natuurlijk is dat heel bijzonder en is men gechockeerd. Maar dan komt er nog eentje, en nog eentje. Steeds meer dorpsinwoners ontwikkelen een hoorn op de neus, voordat ze volwaardig volwassen neushoorns worden.

Velen argumenteren met skepsis; anderen beweren bij hoog en bij laag dat de neushoorn niet bestaan. Weer anderen geven aan dat ze geen gevaar zijn en dat iedereen het recht heeft om te zijn zoals ze zijn.

Het stuk kan gezien worden als hedendaags populisme. Het laat zien hoe je eerst over iets geschokt kunt zijn tot het later accepteren van wat je ziet. Dat wat voorheen ondenkbaar was  en onmoralistisch, gaat over tot het wordt geaccepteerd, omdat er velen zijn die hetzelfde denken. Je kunt het zien in de dagelijkse politiek rondom ons.

Dit tehaterstuk is van 1960 en borduurt voort op het toenemende facsisme in de jaren 1930 van de vorige eeuw. Maar nog steeds is het thema hedentendage zeer actueel.

Het was een bijzonder, ook humoristisch, stuk. We hebben ervan genoten. Na de voorstelling konden we precies de veerboot van 21.45 uur halen anders hadden we drie kwartier moeten wachten.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *