5/10: Leesgroep

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

V.l.n.r: Emma, Brit, Marit, Kari, Elisabeth, Gunnhild en Vigdis

Vanavond hadden we weer onze leesgroep. We bespraken het boek «Arv og miljø» van Vigdis Hjorth (Noorwegen). Ik was begonnen in het boek maar ik heb zo’n drukke periode gehad dat ik er geen tijd voor heb gehad om het boek helemaal uit te lezen.

Kari vertelde over de schrijfster en Vigdis had een uittreksel van het boek. Kari had ook fruit meegenomen zoals dat gebruikelijk is en daaruit maakten we (hoe toepasselijk) kennis met een meegekomen „boekenwurm“.

“Boekenwurm”

Aan het eind las Kari ook een gedicht voor, zoals we recentelijk hebben ingevoerd. Het gedicht heet „Skjer“ en is van de bekende noorde dichter Olav H. Hauge

Det er mange skjer i sjøen.
Likevel vart det
eit skjer
som vart frelsa di.

Dit gedicht is moeilijk te vertalen omdat dan de woorden naar het nederlands een heel andere mening krijgen. Het woord «skjer» heeft namelijk twee betekenissen, namelijk «een klein eiland» en «het gebeurd». Daarnaast is de eerste zin ook een soort van gezegde.

Voor de volgende keer lezen we het boek  «De usynlige» (De onzichtbaren) van Roy Jakobsen (Noorwegen). Dit boek is uitgekozen door Marit. Voor de keer erop (november) ben ik aan de beurt om een boek uit te zoeken.

Janet