2-5/10: Diverse vergaderingen

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Alle gemeenten in onze provincie die gaan fuseren, waren uitgenodigd om mee te doen aan een meeting, om meer te weten te komen over ervaringen van andere gemeenten die al gefuseerd zijn. Burgemeesters, wethouders en mensen van de diverse gemeentelijke afdelingen hadden zich aangemeldt. Ook alle politici die in de „fellesnemda“ (tijdelijke gemeenteraad) zitten konden zich aanmelden. Ik had me aangemeld en het bleek dat ik de enige politica uit onze gemeente was die erbij aanwezig was. Zelfs de enige politica die beide dagen aanwezig was. Schrale opkomst! Ik vond het in elk geval interessante dagen ook al waren er af en toe ook wat „saaie“ sprekers bij.

Noorwegen is een land waar veel gebreidt wordt. Je ziet dan ook vaak vrouwen in allerlei situatie met hu breiwerk op schoot en in de handen. Dat kan op het vliegveld zijn, in een vleigtuig en ook op vergaderingen. Ook hier was er een vrouw aan het breien terwijl ze aandachtig naar de spreker luistert.

De 4e en 5e oktober was ik aanwezig bij een bespreking van resp. de school en het kinderdagverblijf. Omdat de voorzitster van de gemeentelijke dienstencommissie niet aanwezig kon zijn was ik gevraagd als vice-voorzitter daarbij aanwezig te zijn. De burgemeester was ook aanwezig.

De rector en leraren van de school vertelden over hun werkzaamheden, actviteiten, uitdagingen mbt kinderen en ouders. Er ontstonden goede discussies en het vergroot het begrip voor elkaars positie.

Eenzelfde soort meeting was er de dag erna maar dan met de leiding en een aantal leidsters van het kinderdagverblijf. Ook dit was erg interessant. Helaas moesten de burgemeester en ik eerder weg ivm een vergadering van de „fellesnemda“ in Ålesund. Daar hadden we slechts 1 zaak op de agenda: we zouden een besluit gaan nemen over het aanstellen van een persoon die een belangrijke rol (functie als „rådmann“)gaat hebben bij de verdere ontwikkeling van de nieuwe grote gemeente. De sollicitatiecommissie heeft een persoon voorgesteld en die persoon heeft ook de baan gekregen.

De krant was ook aanwezig. En de dag erna stond deze foto in de krant.

Met de tekst:

„Fellesnemnda“ is de tijdelijke gemeenteraad voor Nieuw Ålesund. Deze personen waren erbij om de nieuwe „rådmann“ gisteren aan te nehmen. Vooraan vanaf links Janet Roelofs, Knut Harstad en Geir Peter Aure van Ørskog, Dag Olav Tennfjord van Skodje, Tore Johan Øvstebø van Ålesund, Vebjørn Krogsæter en Ewa Hildre van Haram en Hildegard Maier van Sandøy.

Tweede rij van links: Anne Kristin Bryne en Sindre Nakken van Ålesund, Torill Leganger van Ørskog, Geir Stenseth van Ålesund, Arne Abelseth van Ørskog, Øystein Tvedt van Ålesund, Geir Ove Leite, Kari Grindvik, Modolf Hareide en Karoline Huldal Hauglid van Skodje, Jessica Gärtner og Oddvar Myklebust van Sandøy, Emil Korsnes van Haram, Espen Myklebust en Sigmund Haugen van Sandøy en Arnt Ove Tenfjord van Haram. De burgemeester van Ålesund Eva Vinje Aurdal, die ook de leider is van de „fellesnemnda“ was niet aanwezig.

Janet