22/9: Concert Karin Krog

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Op 11 augustus, na mijn wandeling richting Lebergsfjellet, hoorde ik op de radio het nummer „Sunny“, gezongen op een hele bijzondere jazzy manier. Het raakte mij meteen! Maar omdat ik midden in het nummer „viel“ kreeg ik niet mee wie de zangeres was. De dag erna heeft Gert op internet gezocht en vond hij wie het zong: Karin Krog. Karin Krog is in 1937 geboren en nu 80 jaar. Zij wordt gezien als Noorwegens belangrijkste jazz-zangeres en is internationeel ook zeer be- en erkend. Ze heeft veel platen uitgegeven en heeft vele prijzen gewonnen.

Karin Krog – foto uit 1968

Wat zou het toch geweldig zijn als ze nog op zou treden en we een concert van haar konden zien. Gert ging aan het zoeken en jawel! In Kristiansund zou ze op 22 september een concert geven. Meteen hebben we tickets en een hotel geboekt!

Het nummer „Sunny“ is oorspronkelijk geschreven door Bobbie Hebb. Hij schreef het nummer in de 48 uur die volgden na de dubbele tragedie op 22 november 1963, de dag dat de president van USA John F. Kennedy werd vermoord en Hebb’s broer Harold werd doodgestoken, bij een nachtvlub in Nashville. Bobbie was helemaal gebroken door beide gebeurtenissen en daarop zijn de tekst en melodie geïnspireerd.

Het concert van Krog werd heel bijzonder. Het vond plaats in de stenen kerk in Kristiansund. Ze zong helaas niet het nummer Sunny, maar wel andere prachtige nummers, onder begeleiding van John Surman, een bekende britse sacsofonist. Dat deed ze bijzonder mooi, maar het is merkbaar dat haar leeftijd parten speelt bij zowel haar stem als bewegingen. Er stond een kwetsbare vrouw op het podium. We zijn echter heel blij dat we dit concert mee hebben mogen maken. Aan het eind hebben we nog een CD gekocht.

Hier haar officiële internetsite.  En op deze link van de NRK kun je haar „Sunny“ zien en horen zingen.  Prachtig vind ik het!

Janet

2 gedachten over “22/9: Concert Karin Krog

  1. Mathilda

    Wauw… echt heel mooi! Boeiend om de achtergrond informatie te lezen. Bedankt! Ook voor al je mooie blogs die ik altijd lees.

Reacties plaatsen niet mogelijk.