24/9: Topje Heimste Skorkja

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Prachtig mooi en warm herfstweer zorgden ervoor dat we er op uit wilden. Je moet het ijzer smeden als het heet is. We hadden zin om Fremste Skorkja (1302 mtr) op te gaan.

     

Deze ligt in het berggebied in de buurt van Lauparen. Een deel van het pad gaat ook deels op het pad richting Lauparen maar nadat je de eerste rivier over bent moet je van het pad afwijken en rechts omhoog gaan.

We moeten bij een meer uitkomen en dat doen we ook. Dat moet Litlebotnsvatnet! zijn.

Daarna gaat het omhoog over de bergrug. We hebben daar al prachtige vergezichten!

     

Eerst naar een steenman.

Gert gaat voorop; ik sjokk er achteraan. De bergtop wordt steeds stijler en we spreken af dat we op de top koffie gaan zetten en een boterham gaan eten.

     

Gert roept me vanaf zijn positie toe dat het onmogelijk is om derder hoog te komen. Dat kan toch niet? Er is beschreven dat de top goed te beklimmen zou zijn. Als ik nader kom probeer ik het ook, maar het lukt ook mij niet. Er zijn grote rotsblokken waar je eigenlijk omheen moet maar door de stijlheid en het feit dat je weinig grip hebt lukt het ons niet om om de rotspartijen heen te komen. Dan zit er maar 1 ding op: rechtsomkeer maken. In Noorwegen gaat een gezegde: «Det er ingen skam å snu»: het is geen schande om te keren. En zo is het maar net.

     

We gaan iets afdalen en op een zacht plekje en in de zon kookt Gert water voor koffie en nuttigen we een boterham. En daar gebeurd er een openbaring als we de kaart beter bestuderen! Het meer beneden komt ons erg bekend voor. Zijn we daar al niet eens een keer geweest? En ja hoor, dat zijn we! Dat was op 17.08.2016 toen we een Stikk UT! tochtje deden naar Svartevatnet. Het is Svartevatnet waar we op neer kijken en NIET Litlebotnsvatnet! Dan betekent dat ook dat we niet op Fremste Skorkja (1306) zijn aanbelandt maar op een deel van de bergketen Heimste Skorkja (+/- 1135 mtr)!! De kaart hebben we dus toch niet goed bekeken! Hoe dom hebben we kunnen zijn. Tja, zo kan het gaan.

Hoe dan ook: we genoten van het uitzicht, van de zon, van de koffie, van de boterham en van elkaar! Dan moeten we Fremste Skorkja maar een andere keer doen.

Fremste Skorkja

«Skorkja» was een woord wat ik niet kende. Wat betekent het eigenlijk? Het zegt iets over de vorm van een berg. Namelijk over smalle en spitse bergen. De naam komt uit de tijd dat de huisdieren zoals koeien en geiten minder te eten hadden in de winter. Het smalle gedeelte van de nek tot een stuk van de rug van een mager dier werd dan «skorkja» genoemd. En de bergrug van zowel Fremste als Heimste Skorkja doet daar een beetje aan denken. Fremste betekent “het verst weg gelegen” en Heimste “het meest dichtbij”.

Na de pauze daalden we weer af.

     

De herfst is in volle gang zoals op de foto’s te zien is.

Via een omweg lopen we naar beneden. Bij een terugblik kijken we dan nog een keer op Heimst Skorkja.

Toen naar de parkeerplaats bij Grytaliseter, waar de auto geparkeerd stond. Nu stonden er zeker 60 auto’s!

We hebben over de 9,3 km lange tocht 3 uur en 45 minuten gedaan.

Op de terugtocht reden we langs Lysholen en hebben we daar de laatste pruimen geoogst. Daar heb ik thuis onder andere pruimenchutney van gemaakt. Gert heeft er pruimenlikeur van gemaakt en de rest ging in de diepvries.

Ik heb daarna alle aardappels uit de groentetuin gehaald, de slaboonplantjes opgetrokken, de compostbak geleegd en de inhoud in de tuin ondergespit. Gert heeft verder de logeerkamer geverfd, waarover in een latere weblog meer.

En zo hebben we een heel zinvolle dag gehad, ook al kwamen we niet op de berg die we eigenlijk opwilden en niet op de top van de berg waar we eigenlijk niet opwilden.

Janet

3 gedachten over “24/9: Topje Heimste Skorkja

 1. Carolien

  Hallo Janet. Ik vroeg me af op wat voor hoogte jullie zo gemiddeld starten.
  Groetjes

 2. Janet

  Hallo Carolien,
  Dat ligt er altijd aan waar een wandeling begint. Soms is dat op “zeeniveau”; som (iets) hoger gelegen. In geval van deze wandeling startten we bij Grytalisetra wat op 400 mtr boven zeeniveau ligt. Was dat een beetje een antwoord op je vraag?
  Groetjes, Janet

  1. Carolien

   Super dank je. Dan heb ongeveer een idee hoe hoog jullie starten.
   Groetjes uit Drenthe
   Carolien

Reacties plaatsen niet mogelijk.