18-20/8: Jønsbu en grautekveld

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Een weekend Jønsbu, maar het weer zat niet echt mee. Vrijdag was het prachtig weer, en na het sluiten van Stolt Mat pakten we de spullen in de auto. Gert had een heerlijke avondmaaltijd gemaakt, met wortel, noedels en palmkool. Ik heb deze boerenkoolachtige groente in de tuin staan. Het is een tweejarige plant. Op deze pagina en op deze pagina kun je er meer over lezen.

     

Zaterdagochtend zijn we weer naar Sjøholt gereden om Stolt Mat te runnen, en nadien weer naar Jønsbu. Deze avond stond in het teken van de jaarlijkse „Grautekveld“. Alle hutteneigenaren komen bij elkaar op de laatste zaterdag voordat de scholen weer beginnen en eten „rømmegraut“ (een dikke pap gemaakt van zure room) metrozijnen, kaneel, suiker, gesmolten boter en gedroogde vleeswaren. Vorig jaar hadden we het bij de hut van iemand die het organiseerde (doen we bij toerbeurt), maar dit keer was het weer bij Gamlesetra.

De avond was om 16.00 uur begonnen en dan sluit ook Stolt Mat. Toen wij aankwamen was het rond 17.15 uur. Er waren rond de 30 personen, incl. de kinderen. Er was zeker nog wel graut over. Lekker.

Jan Ove van het bestuur nam van de gelegenheid gebruik om de mensen te informeren over een aantal zaken.

Maar het werd een kort genoegen: om 18.00 uur begon het vreselijk te regenen en toen was het feest snel voorbij.

Alles werd ingepakt en op de organisatoren na verliet men de feestplek.

We hebben verder een redelijk lui verblijf gehad in Jønsbu. En het werd dus veel binnen zitten vanwege de regen. Maakt niet uit!

Zondag uitgeslapen en ondanks de regen hebben we wel gebruik gemaakt van onze nieuwe douche 😊

Tegen 14.00 uur hebben we de spullen ingepakt, opgeruimd, schoongemaakt en zijn naar huis gereden. Gert deed daar de oude kleren aan, gasmasker op en gewapend met een warmteföhn en schraper is hij begonnen met het afschrapen van de blauwe verflaag.

Hij is in 1,5 uur aardig opgeschoten.

Alles zal eraf, daarna zal er geschuurd worden en zal de vloer in een matte lak worden gezet.

We hebben hierna gegeten en koffie gedronken en tegen kwart voor acht zijn we naar de bioscoop gegaan om de film «Dunkirk» te kijken. Het gaat over het dramatische verhaal uit WO II toen duizenden geallieerde soldaten werden geëvacueerd, aan het eind van mei 1940 in de buurt van Duinkerken, Frankrijk. De opnames zijn deels opgenomen bij Urk in Nederland.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *