20-21/8: Jønsbu en grautekveld

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

Nadat we zaterdag de winkel dicht hebben gedaan, gingen we naar Jønsbu. Het is het laatste weekend voordat de scholen weer beginnen en dat betekent op zaterdag: de jaarlijkse „grautekveld“.

dsc_1138

„Grautekveld“ is al een oude traditie waar alle hutteneigenaren eens per jaar samen komen op de laatste zaterdag voordat de scholen weer beginnen en waar er „rømmegraut“ (een traditionele dikke pap, gemaakt van zure room) wordt gegeten, met alles wat er bij hoort (suker, kaneel, rozijnen, boter, fruitsap, diverse vleesbeleg).

dsc_1143

Normaliter houden we de avond bij een oud hutje die Gamleseter heet. Maar dit keer werd het gehouden bij de hut van iemand die de avond organiseerde, omdat er nieuwe huttenbewoners zijn gekomen waarvan de vrouw moeilijk ter been. Zij wilden graag dat het dichterbij hun hut gehouden zou worden zodat ze erbij konden zijn. Maar uitgerekend zij waren juist niet aanwezig…

dsc_1142

Er werd gezellig gekletst. Ik heb een hele tijd met Anne gesproken die de week erop zou beginnen in het ziekenhuis in Ålesund. Er werd goed gegeten van de graut. Ik vind het altijd heerlijk! Er waren rond de 35 personen, incl. kinderen. Die vermaakten zich goed.

dsc_1144

We bleven vrijwel de hele avond, maar gingen tegen 22.00 uur naar ons eigen hutje.

dsc_1150     dsc_1155

De volgende dag heeft Gert de wand aan de westkant geschilderd, bij de veranda. Eerst goed afgeschuurd op plekken waar het nodig was en daarna flink schoonmaken met een speciaal middel. Toen kon er geverfd worden.

dsc_1156     dsc_1158

Ook heeft hij de voordeur nog een keer in de verf gezet.

dsc_1159

Ik benhet dak op geweest en heb kalk en mest gestrooid. Maar ook bloemzaden uit een kaartenvelop die Jennie me ooit eind april 2013 had toegezonden. Die heb ik met kalk en mest vermengd. Ben benieuwd of er nog wat van dat oude zaad opkomt. Ik denk van niet, maar ja, je weet nooit 🙂

dsc_1161-21-04-2013     dsc_1162

Nadat Gert klaar was hebben we de boel ingepakt en zijn we naar huis gegaan.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *