25-28/5: Hemelvaartsdag in Jønsbu

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Een paar dagen voor Hemelvaartsdag had ik de winkel open en heb ik niet in het ziekenhuis gewerkt. Het werden helaas een paar rustige dagen, maar goed, zo is dat soms. Woensdag pakten we de boel in en reden naar Jønsbu. Het was niet echt mooi weer, maar het was perfect om het grasdak te kalken en te bemesten. Dat is altijd mijn taak.

‘s Avonds hebben we gelezen en ik heb geschreven. Als ik daar eenmaal goed mee aan de gang ben…

Het lijkt voor een ander een chaos maar ik heb er de volledige controle over 😊

Gert heeft lekkere muffins gemaakt en gebakken in het gasoventje.

    

Dat gaat heel goed. Het wordt er goed warm in. Zo hadden we een lekker taartje bij de koffie.

Hemelvaartsdag was het niet zulk mooi weer. Binnen gelezen en Gert heeft een kist in elkaar getimmerd waar we eten in op kunnen bewaren.

Ik heb een wandeling naar Ansokseter gemaakt, ondanks dat het wat regende. Ik kan niet de hele dag binnen zitten, dat vind ik zonde.

    

De rivier was vol water, het bulderde onder de brug door.

Onderweg kom ik altijd wel bijzondere (althans dat vind ik) bijzondere dingen tegen. Keutels van dieren bijvoorbeeld. Deze van herten en van een beest wat kersen heeft gegeten.

Het uitzicht op het huttenveld blijf ik altijd mooi vinden.

Evenals de aankomst bij Ansok: plotseling staat ze daar tussen de bomen met de schitterende bergen op de achtergrond.

    

Ik ben weer terug gelopen en vlak bij huis staat de grote mierenhoop.

Die is weer opgebouwd door de nijvere beestjes. Want op 13 november zag hij er nog zo uit: zie de weblog in deze link.

In de dakgoot ligt een nest. Die ligt er nog van vorig jaar. Ik laat hem maar liggen.

Vrijdagochtend zijn we beiden weer naar Sjøholt gereden want de winkel ging weer open. We hebben de spullen in Jønsbu gelaten en s’ avonds reden we weer terug.

Gert heeft heel lekker gekookt. We hebben sinds gisteren vers kwartelvlees in de diepvries. Het zijn hele kleine vogels en per persoon eet je er twee.

Gert heeft ze eerst gebraden en toen in het gasoventje gezet.

Daarna pistache erbij met sinasappelschil en van het sap heeft hij een heerlijke sinasappelsaus gemaakt. Het is even een beetje kluiven maar het was erg lekker!

Het laatste weekend van mei staat altijd in het teken van de huttenvereninging. Op zaterdag worden er altijd opknapwerkzaamheden gedaan aan en langs de weg omhoog en zondag is altijd de jaarvergadering. Gert is zaterdag bij de hut gebleven en heeft onder andere bomen omgezaagd en ter droging gelegd. Hij voelde zich er behoorlijk stoer bij.

Ik ben weer naar Sjøholt gereden om de winkel te runnen. Het is een wat heen en weer gerij, maar zo is dat nu eenmaal als je hut en winkel wilt combineren.

Mbt de opknapwerkzaamheden heeft een groep van de huttenbewoners nieuw greffel op de weg aangebracht en langs de weg stonden een paar bomen die omgehakt zijn. Thor, onze buurman, heeft van de éne boom een mooie stoel gemaakt.

In het vogelhokje heeft opnieuw een bonte vliegelvanger eitjes gelegd.

Het is een handig hokje en het dakje kan open geklapt worden. Ik was super nieuwsgierig hoeveel eitjes er gelegd waren.

        

Daarom zette ik de ladder tegen de boom en kon ik er in kijken. Ik heb er niet zelf in gekeken maar gebruikte mijn mobiele telefoon als „oog“.

     

Doordat het vrouwtje er op zat te broeden kon ik nog niet zien hoeveel eitjes er in lagen. Maar ik heb haar rustig laten zitten, want ze bleef echt rustig zitten. Dan moet ik het later nog eens proberen. Maar ik heb nog een mooie foto van haar kunnen maken toen ze later op de dag er even uitvloog.

Zondag hebben we eerst lang uitgeslapen. ‘s Middags was de jaarvergadering. Het was gelukkig prachtig mooi weer en konden we bij Tim (de voorzitter) buiten zitten.

Iedereen nam zijn/haar eigen stoel mee. Ik zit ook in het bestuur en ben penningmeester en secretaris. Ik schreef een verslag van de vergadering.

Diverse zaken werden besproken en zoals altijd de weg. Sommigen willen er eenweg van maken die het hele jaar open zou moeten zijn (iets wat nu niet het geval is), dus ook in de winter. Daarvoor zou er een scherpe bocht in de weg moeten worden weggeschoten. Daar gaan veel kosten mee gepaard en daar zijn wij in elk geval niet in geinteresseerd. En me tons meerderen. Maar dit kunnen we niet zonder meer doen en daarom is er besloten dat er een extra jaarvergadering wordt gepland. Die zal een keer in juni zijn.

Na de vergadering gingen we naar de hut, ruimden op en pakten de boel in. Voordat we naar huis reden plukten we nog verse jonge “granskudd”: jonge verse uitlopers van dennebomen. Deze kun je eten en ze geven een frisse iets zurige smaak. Je kan er ook lekkere dingen van maken. Als je ze in water kookt, daarna zeeft en samen met suiker inkookt krijg je er lekkere siroop van.

    

Kun je gebruiken in water, op ijs of yoghurt of op een pannekoek. Snipper je de “granskudd” klein kun je het over een salade strooien. Lekker gratis eten.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *