20-21/5: Keel-SPA in Sæbø

2017

Klik op de foto’s om te vergroten

Zaterdag zaten we allebei in de winkel, waar we allebei ook voor Placement hebben gewerkt. Er komen toch geregeld opdrachten binnen. Zo ben ik bezig met een echtpaar uit NL die werk zoekt in Noorwegen. Ik zoek naar actuele vacatures en bedrijven die een match zouden kunnen zijn en voor dit echtpaar ziet het er nu naar uit dat we die gevonden hebben. Ook onroerend goed krijgen we geregeld aangeboden voor verkoop in het buitenland.

Maar we moesten op tijd sluiten, een uur eerder dan normaal, want om 18.00 uur moesten we in Sæbø aan de Hjorundfjord zijn waar we ons hadden aangemeldt deel te nemen aan een heel interessante eetavond.

Sagahotel in Sæbø

Deze was georganiseerd middels een samenwerking van het Sagahotell in Sæbø en Nils-Henning Nesje, een zeer geronmmeerde kok. Nils-Henning is één van de beste koks aan de westkust voor wat betreft natuurlijk eten en streekproducten, en hij heeft een grote voorliefde voor het oogsten van etenswaren direct uit de natuur. Hij stelt menu’s samen waarbij er altijd iets op staat wat hij zelf geoogst heeft; hetzij uit het bos of uit de zee. Hij maakt eten met zijn hart. Hij noemt het „eten voor de ziel“, en zo maakt hij het ook: gratis eten uit de nabije natuur, geoogst met het hart en gemaakt met veel ziel.

Nils-Henning, rechts, presenteert de koks met wie hij de avond samen heeft gewerkt

Nils-Henning werkte samen met de vaste koks in het Sagahotel, wat prachtig gelegen is aan de Hjorundfjord. Hij had het menu samengesteld, maar samen heeft hij en de koks van het hotel gekookt. Het hotel bood een wijnpakket aan en overnachting.

Op het menu stonden 15 kleine voor- en hoofdgerechten die voor een zeer groot deel streekgebonden en „on- en kortgereist“ waren: producten die òf ter plekke geoogst waren òf van zeer nabij verkregen zijn in de vrije natuur; door de koks zelf geoogst. Allerlei specialiteiten stonden op het menu, die deels buiten op het terras en deels binnen werden genuttigd.

Drie „starters“ werden er buiten op het terras gepresenteerd. De mensen die die producten hadden gemaakt presenteerden zichzelf eerst en vertelden over hun product. Daardoor kregen we een betere indruk van het product en bekendschap met de producent.

 • Prosecco met sap van jonge dennescheuten
 • „Raksild“: haring wat gegist is, op een stukje flatbrød, schijfje aardappel en boter, met „mjød“ (alcoholische honingdrank) en bier van de ecologische bierbrouwerij Grim&Gryt
 • Gerookte zalm van Vartdal

Vervolgens konden we aan tafels binnen zitten.

Er waren twee lange tafels heel mooi gedekt en we waren met de plek uitermate tevreden. We kregen hele leuke gesprekken met de mensen die naast en tegenover zaten. Ik zat onder andere naast de man die de „raksild“ gemaakt had.

Een zeer bijzondere man die enorm veel kennis had over de historie in de buurt. Gert zat naast de man die de ecologische bieren maakt. Tegenover ons zat een heel erg leuk stel van onze leeftijd. We kletsten er lustig op los.

De gerechten waren zonder meer en stuk voor stuk heel bijzonder.

 

 • Rauw noors: gekookte boekweitkorrel met koffie, tuinkers van het dak van het hotel geplukt, heilbot en Tommy’s „dassmort“ (een kleinere variant van pollock)
 • Gegrilde coquille met boter van gedroogde krab, gezoete zeewier uit de Hjorundfjord en Espen’s zelfgekweekte kervel
 • In de oven gebakken heilbot, puree van sellerieknol, premature worteltjes en blad van zuring
 • Aardpeer – aardpeer – aardpeer: aardpeer op drie verschillende manieren bereidt
 • Soep van op de knie geplukte daslook, uitgebakken bacon en een paardebloem
 • Klippvis van Dybvik, ossenstaartbouillion, aardappelpuree met doperwtenblad en -slingers
 • Keelverfrisser: zwartebessenwaterijs
 • Eendeborst met gele en rode biet, bietenchips en bosbessen
 • Gebakken, geflambeert, grasgevoerd en gekastreerd stierenvlees van Rune, noorse asperges, hollandaisesaus en gezoete rode ui
 • Gestolen gegrilde rabarber van Barstad, sorbet, witte klaverzuring, dunne wafels met bosbespoeder en dikke karnemelk van Røros
 • Bonbon met jeneverbes en zout van Aukra
 • Politieke angel: gebrande „Goggen Dale“ (de huidige landbouwminister heet John Georg „Goggen“ Dale) – akevitt, chili, heide en slagroom met as.

 

We hebben niet van alles een foto, maar hier volgen er toch een paar:

Dit is „grisetangdokke“: een baard-gelijkende bol, die aan zeewier groeit. Het bijzondere van dit is dat als je het droogt en verpulverd het dezelfde geur en smaak heeft als truffel.

Dit is een klein soepje van daslook, met paardebloem, bacon en room.

    

Hier krijgen we straks rundvlees van gecastreerde stieren geserveerd, die geflambeerd zijn. Supermals vlees.

Een overheerlijk bonbonnetje gemaakt van jeneverbes en zout. Het zoete, pittige en zoute was een perfecte combinatie.

Bij de gerechten werden er wijnen geserveerd. Het werd een super-geslaagde avond. En om niet alles op te hoeven schrijven kregen we aan het eind het hele menu op papier mee:

Rond middernacht was het ten einde en zochten we de kamer op. Zondag Hebben we tot circa half 10 geslpaen alvorens we ons naar het ontbijtbuffet begaven. Daar kwamen we ook de overige gasten van de avond ervoor tegen. Iedereen was vol lof over de avond.

Na ontbijt, uitchecken en betalen reden we naar Volda waar we meelproducten voor de winkel op konden halen. En toen nara huis gereden (totaal circa twee uur)

Dit was een avond naar ons hart! En balsem voor de ziel 🙂

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *