30/3: «Meddommer»

2017

Klik op de foto om die te vergroten

Zowel Gert als ik zijn gekozen tot «meddommer» op de rechtbank in Ålesund. Een «meddommer» is een persoon die naast de rechter zitting heeft in strafzaken, zeg maar mede-rechter. Het rechtssysteem in Noorwegen is er namelijk op gericht dat de verdachte ook berecht moet worden door «gelijkgezinden» uit de samenleving. «Meddommer» wordt ook wel «lekdommer» genoemd, oftewel leken-rechter. Er wordt geen speciale kennis verwacht van de mede-rechter, maar enige vorm van maatschappelijke betrokkenheid zal men wel moeten hebben. Men heeft verder dezelfde verantwoordelijkheid als de hoofd-rechter.

Als lekenrechter wordt je gekozen door de plaatselijke gemeenteraad. Iedereen kan in principe voorgedragen worden. Het gaat nooit om zeer zware delicten zoals moord, etc, maar om geweldsdelicten, drugs, diefstal of sexuele overtredingeng. Er is altijd één rechter die de zitting leidt en er zijn twee mederechters. Dat zijn altijd een man en een vrouw uit een verschillende gemeente.

Gert is een paar jaar geleden al als lekenrechter voorgedragen en gekozen. Hij heeft al een aantal strafzaken gehad en vond het super interessant om te doen. Vorig jaar werd ik ook voorgedragen en gekozen. Omdat er een nieuw gerechtsgebouw gebouwd is in Ålesund hebben alle lekenrechters de mogelijkheid gekregen om de rechtbank op een open dag te bezoeken. Die heeft op 4 januari al plaats gevonden en daar kwamen vrijwel alle lekenrechters kijken, uit alle gemeenten in de regio. We kregen informatie en een rondleiding in het nieuwe gebouw.

Een maand geleden kreeg ik via de mail een oproep voor mijn eerste rechtzitting. Je hebt de plicht om daarbij aanwezig zijn omdat de rol die je toegekend is je vanuit de maatschappij is opgelegd. Je moet wel een hele goede reden hebben om verval te melden. Gert ging deze dag in de winkel zitten. Alle gemaakte onkosten worden vergoed.

We ontmoeten de rechter in de zijkamer van de rechtbank. Daar kregen we te horen om welk delict het gaat. In dit geval ging het om sexuele overtreding van een minderjarige. Het duurde de hele dag. Gert heeft wel eens meegemaakt dat het langer duurde, over twee dagen. Ook moet je nog een keer terug om de straf te bepalen. Voor mij was dat op 5 april. We waren het er overigens allemaal over eens dat de verdachte gestraft moest worden.

Het was erg interessant om als mederechter deel te kunnen nemen. Ik zie al weer uit naar de volgende rechtzaak.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *