29+28/3: Stephanie en Einar

2017

Stephanie is nu een tijdje hier en is met haar mastergrad bezig van de universiteit in Nijmegen. Om haar plaatselijk wat bekendheid te geven had ik ervoor gezorgd dat zij een interview zou krijgen bij de plaatselijke krant. De krant had namelijk een tijdje geleden een artikel waarin ze schreven over jongeren die gingen studeren in Nederland en als dat interessante stof voor ze is dan kan het omgekeerd ook van interesse zijn. Een journaliste kwam langs bij Stolt Mat waar Stephanie te vinden is en stelde allerlei vragen.

Uiteraard moest er ook een foto gemaakt worden, buiten voor de winkel. Het woei en regende enorm. Een paraplu had zij niet maar die kon ze lenen van de journaliste. En zo kwam ze ook met haar gezicht op de voorpagina 😊

’s Avonds was er een voordracht in het dorpshuis van de bekende journalist Einar Lunde. Stephanie en ik zaten bij de kassa. Wat voor gratis entree zorgde 😊

Einar Hallesby Lunde (1943) is met name bekend van de televisie waar hij jarenlang het nieuws gaf voor de NRK. Hier begon hij in 1968 als zomerhulp en sindsdien is hij er gebleven. Hij is met name bekend van zijn verslaggeving in Afrika, maar ook van televisieacties als het om inzameling van geld voor bepaalde doelen ging. Hij wordt gezien als één van de meest zeer geloofwaardige nieuwslezers en journalisten. Hij heeft ook in Afrika een enorme reputatie opgebouwd en heeft de meeste bekende leiders wel geinterviewd waaronder Nelson Mandela, Desmund Tutu en anderen. Hij heeft altijd zeer gestreden tegen het apartheidsregime wat er voor gezorgd heeft dat hij op de doodslijst kwam te staan. Na 42 jaar verliet hij de NRK vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hij organiseert nu onder andere reizen naar Afrika.Het was een zeer indrukwekkende bijzondere en interessante avond.

Einar heeft een geweldige gave om mensen aan zich te binden. Hij heeft een hele warme persoonlijkheid en iedereen die binnen kwam schudde hij de hand. De avond vloog om en we namen sterke indrukken mee naar huis!

Janet