8/5: De weg naar Mekka

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

2014

Nadat ik de bestuursvergadering van koor afsloot, ging ik snel naar het dorpshuis om een theatervoorstelling te zien: „Veien til Mekka“ (De weg naar Mekka“) werd er vertoond. De hoofdrolspeelster Kirsten Hofseth, heeft een lange carriëre achter de rug als toneelspeelster en filmactrice en deze voorstelling was haar laatste. De cirkel was rond. Medespelers waren Helle Haugsgjerd en Karl Bomann-Larsen.

Veien til Mekka verteld de (waargebeurde) historie over Helen, een exentrieke oudere kunstenares, die gedwongen wordt haar onafhankelijke leven op te geven. Er is brand in haar huis geweest en de afgevaardigden van de christelijke gemeenschap denken dat het het beste is dat zij haar kunstenaarsschap aan de wilgen hangt en verhuisd naar het verzorgingshuis van de gemeenschap.

Helen is radeloos en roept de hulp in van haar vriendin Elsa, een radicale vrijheids-zoekende jonge vrouw. Als dominee Marius op bezoek komt om Helen over te halen om te verhuizen, ontstaat er een intense confrontatie tussen de drie personen. Een strijd waar vrijheid en zelfstandigheid contra het veilige conforme centraal staat.

Er zaten niet veel mensen in de zaal, maar degene die er zaten kregen een parel van een dramavoorstelling te zien. Het liet een sterke indruk achter.

Helen, Kirsten en Lars

Helen, Kirsten en Lars

Na de voorstelling had het trio nog wat tijd om persoonlijk met ons te praten en dat gebeurde in de kleine zaal. We spraken over van alles en nog wat, over het stuk, over henzelf, over moeilijke thema’s in het leven.

Nagesprek in de kleine zaal

Nagesprek in de kleine zaal

De hele avond was één grote belevenis. Het is lang geleden dat we zo’n goed stuk hebben gezien; in elk geval in ons dorp. In al die jaren heb ik hier nog nooit zoiets beleefd. Dit was geen cultuur met een grote C; dit was CULTUUR!

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *