7/5: Kveldsete 200 jaar grondwet

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

2014

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de noorse grondwet werd opgesteld nadat Noorwegen onafhankelijk werd van Zweden. Het jaar 1814 wordt ook wel „het mirakeljaar“ in de noorse geschiedenis genoemd. Noorwegen ging het jaar 1814 in als een deel van het koninkrijk Denemarken, bestuurt vanuit Kopenhagen, en eindigde als een eigen staat, losgemaakt van Zweden. Tussendoor verklaarde Noorwegen haar eigen volle onafhankelijkheid (om te voorkomen dat het land een deel werden van Zweden – dat was de afspraak tussen Denemarken en Zweden), werden de eerste politieke verkiezingen in het land gehouden en werd er een grondwet gemaakt, welke uiterst democratisch tot stand kwam. Dat was het begin van de ontwikkelen van een democratie in dit land. Als je dat dus geen mirakel noemt…

Riksforsamlingen

Riksforsamlingen

„Grunnloven“ (de grondwet) werd opgesteld in Eidsvoll. Daar verzamelden zich afgevaardigden van heel Noorwegen, ook wel „Riksforsamlingen“ genoemd. Finnmark, Troms en Nord-Trøndelag waren niet aanwezig: door de enorme afstanden werden zij niet op tijd op de hoogte geracht van de verzameling en redden het niet op tijd aanwezig te zijn.

112 uitverkoren mannen boven de 25 jaar kwamen samen, ook wel „Eidsvolmannen“ genoemd. Vanuit onze regio werd de boer en timmerman Elling Olsson Walbø (1763 – 1831) uitgezonden. En het bijzondere is dat hij in onze gemeente woonde! Om die reden wordt er dit jaar veel aandacht besteedt aan de grondwet en vinden er allerlei activiteiten plaats.

Ongeveer 20 mensen kwamen naar de informatieavond

Ongeveer 20 mensen kwamen naar de informatieavond

Zo organiseerde de historische vereniging een avond over het ontstaan van de grondwet en de hoogtepunten in de 200 jaren die volgden.

Ragnar verteld

Ragnar verteld

Ragnar vertelde en er werd uiteraard ook gezongen.

Zang hoort er bij

Zang hoort er bij

Ragnar kwam met bijzondere informatie over met name Walbø. De gedachte is om uit te vinden waar precies hij gewoond heeft want dat weet men eigenlijk niet zo goed. Ook will men een standbeeld van Walbø op te zetten. Dat is iets waar ik zeker achter kan staan.

In 1821 werd de noorse vlag in gebruik genomen

In 1821 werd de noorse vlag in gebruik genomen

Maar iedereen die Ragnar kent weet dat hij een man is die lang van stof is. Hij is voormalig rector van de school en politicus en hoort met name zichzelf graag praten. Vooraf had hij aangegeven dat er niet eerder koffie zou komen als wanneer hij klaar was. We hebben twee uur naar hem „moeten“ luisteren. Van half acht tot half tien. Toen was iedereen ook wel heel erg aan koffie toe! Maar ja, toen moest ik weg en ging ik zonder koffie en een stuk van de mooie vlaggentaart naar huis.

Mooie vlaggentaart!

Mooie vlaggentaart!

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *