2-4/5: Jønsbu

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

2014

1 mei is een feestdag en we hebben de kans gegrepen om weer naar Jønsbu te gaan. Vanaf woensdagavond al. Het was een stuk kouder dan afgelopen weekend en het is dan wel heel erg vreemd om in deze maand in een witte wereld wakker te worden. Ja, ja, het sneeuwde. Dat had het woensdag ook al een beetje gedaan in Stordal. Maar door de zon overdag verdween het ook al vrij snel.

01

Donderdag op 1 mei ging natuurlijk de vlag uit. We hebben een hele relaxte dag gehad. Lang uitslapen en Gert heeft de kelder opgeruimd. Ik heb het grasdak van kalk en mest voorzien. Dat had ik vorig jaar ook gedaan en we hadden toen echt een heel mooi dak met mooie grassen en bloemen.

14 jønsbu in sneeuw vertrek

Overdag sneeuwde het ook af en toe maar dat bleef niet liggen.

13

Toen de temperatuur later op de avond lager werd bleef de sneeuw wel liggen, maar al met al was het niet veel.

02

Vrijdag heb ik een wandeling gemaakt, wederom Nakken rundt, naar Ringsetseter. Het sneeuwde en sinds lang moest ik weer een muts op.

04

Daar vond ik mijn fleecevest weer terug, die ik de vorige keer had laten liggen. Hij lag nog keurig op de stoep.

Dompap = goudvink

Dompap = goudvink

Bij terugkomst was het een drukte van jewelste bij het vogelhokje.

Bjørkefink = keep

Bjørkefink = keep

Vogels vlogen af en aan: keep (bjørkevink), goudvink (dompap), boekvink (bokfink), groenling (grønnfink), koolmees (kjøttmeis), zwarte mees (svartmeis).

Bokfink = boekvink

Bokfink = boekvink

Ik schrijf er in de vorige weblog van Jønsbu ook al over, maar Joop de uil liet zich ook weer horen en zien. En met het nodige geduld heeft Gert weer prachtige foto’s kunnen maken. De boom met silhouet van de uil heb ik gemaakt. We zijn echt superblij dat de uil de kast zo goed gebruikt!

Uilensilhouet

Uilensilhouet

Daar kwam hij aangevlogen

Daar kwam hij aangevlogen

Dat zo'n grote vogel door zo'n klein gat kan

Dat zo’n grote vogel door zo’n klein gat kan

Kiekebo! Ik zie je wel!

Kiekebo! Ik zie je wel!

Hier vliegt hij weer uit

Hier vliegt hij weer uit

Ik heb dit weekend de nodige mensen geschreven en ben begonnen in een boek van Ernest Hemingway, een klassieker: „For whom the bells tolls“ (Voor wie de klok luidt. Een roman geschreven in 1940. Ik lees hem in het noors: „Klokkene ringer for deg“.

Zaterdag zijn we toch naar huis gegaan. Het had die nacht weer wat gesneeuwd en zo verlieten we Jønsbu:

14 jønsbu in sneeuw vertrek

Thuis hadden daar eigenlijk ook nog genoeg te doen. Gert is verder gegaan met het afslijpen van een deur waar hij een tijdje geleden al mee begonnen was. Ik heb wasjes gedraaid, was gevouwen en meer van dat soort huishoudelijke klusjes.

Zondag was prachtig mooi zonnig warm weer; heel anders dan de afgelopen dagen. We zijn de dag begonnen met hardlopen. Gert 27,7 km en ik 19,7 km. Bij thuiskomst heb ik vele kruiwagens met stenen  onder de schuur vandaan gehaald. Nu kunnen we ze makkelijk af laten voeren en er komt ruimte vrij onder de schuur. Ik kann je verzekeren: die bijna 20 km hardlopen en dat sjouwen van de stenen ging goed in mijn benen zitten!

15

In de avond zijn we naar de film „Glassdukkene“ geweest. Het is een onderhoudende noorse film, een krim wat zich in Tromsø afspeelt en er komen nog twee soortgelijke films, gebaseerd op de boeken van Jorunn Thørings.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *