25-27/4: Jønsbu

2014

Nadat we maandag weer terugkwamen uit Nederland kon ik de koffer half uitpakken en weer inpakken omdat ik dinsdagochtend weer op reis ging. Dit keer naar Åfjord. Daar heb ik een aantal nuttige en leuke dagen gehad. Altijd fijn om daar te zijn!

Vrijdag kwam ik weer thuis en wederom kon ik de koffer half uitpakken want we zouden het weekend naar Jønsbu gaan. Dat was al weer enige tijd geleden. Het was werkelijk prachtig weer!

02

Zaterdag heb ik een wandeling gemaakt, maar er lag op deze hoogte nog best veel sneeuw. Het was ook zacht en soms zakte ik er tot de knieën in. Heftig.

03

Nu de sneeuw her en der verdwijnt komen andere beelden tevoorschijn, zoals de wandelgangen en holletjes van de lemming.

04

Bij Ringsetsæter uiteraard weer even in het gastenboek geschreven. Daar zag ik, doordat de sneeuw gesmolten is, verschillende gangstelsels, door de lemming gemaakt.

01

De mierenhoop waar ik in deze weblog ook over schreef wordt beetje bij beetje weer door de mieren opgebouwd. Het is me toch een aanpassingsvaardig mierenvolkje!!

05

Ik kwam onderweg veel kikkers tegen. Die zullen binnenkort weer de nodige nazaten gaan vormen.

06

Bij thuiskomst heb ik nog wat in de bossen rond Jønsbu gestruind. Daar hoorde ik plotseling een vreemd sissend geluid. Bleek daar een „huggorm“ (of „hoggorm“ – adder) te liggen die zich schijnbaar bedreigd voelde door mij nabijheid. Maar ik had hem niet gezien. De huggorm is 1 van de 3 slangen die in Scandinavië leeft maar de enigste die giftig is, dus je moet er niet te dicht bij in de buurt komen. Nu had ik goede dikke kleding en schoenen aan en hij was niet al te groot dus ik denk dat zijn tanden mijn huid niet geraakt zou hebben. Daarnaast zal hij niet zo heel gauw bijten en eerder rustig blijven liggen in d ehoop dat hij niet gezien wordt of op de vlucht gaan. En in 30% van de beten zal de huggorm geen gif afgeven omdat hij dit wil sparen. Deze adder was circa 50 cm lang. Bang was ik niet maar ik hem hem toch met respect behandeld. En het was toch ook spannend om hem tegen te komen.

07

Gert heeft hout gezaagd en gekloofd dus de voorraad is weer iets groter geworden. Maar die slinkt toch behoorlijk en er zal wel weer nieuwe moeten komen.

09

‘s Avonds hebben we weer op Joop gewacht. We hoorden hem op een gegeven moment wel roepen. Gert stond met het fototoestel in de aanslag. En toen hij er aan kwam vliegen kon hij een paar mooie foto’s maken!

10

Ik heb in de nabijheid ook een paar uilenballen gevonden. Die heb ik ontrafeld en daar vond ik paar minimale botjes in. Dat moeten resten van een lemming zijn: een heupbotje, een kaak met tandjes en een snijtand. Kijk maar eens naar de gote van de lucifer.

11-001

Zondag in de middag weer naar huis nadat ik het boek „De svarte skiltene“ van de leesgroep heb uitgelezen. Heel apart boek! Ik wird er wat weemoedig van.

Zondag heb ik bij thuiskomst Liafjellet rond gejogged: 16,7 km. Het ging lekker.

12

s‘ Avonds hebben we het kacheltje op het terras weer aangemaakt en heeft Gert er visburgers op gebakken. Heerlijk.

13

En toen hij daar bezig was zag ik aan de overkant brand in het bos. Het was ook zo enorm droog. Het was op een plek vlak bij de kerk… Ik heb de brandcentrale gebeld om er melding van te maken, maar ik was gelukkig niet de eerste die gebeld had. Twee minuten latern kwam de brandweer met drie auto’s sterk en werd de brand geblust. De kerk en het meeste van het bos was gered. En zo maak je in dit kleine dorp wat mee en was het weekend weer om 🙁

Janet

Een gedachte over “25-27/4: Jønsbu

  1. Jennie

    Prachtig, dat wij eindelijk Joop eens zien! Veel mooie natuurervaringen voor jou dit weekend. Genieten hoor!

Reacties plaatsen niet mogelijk.