11-12/6: Songarstemne Sula

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

Ørskogkoret heeft ook dit jaar weer deelgenomen aan de jaarlijkse «songarstemne»: diverse koren uit de hele regio ontmoeten elkaar, houden concerten, vieren feest. Dit keer werd deze afsluitende seizoensactiviteit door een koor in de gemeente Sula georganiseerd.

Een songarstemne verloopt redelijk traditioneel. Alle koren zijn ingedeeld in een programma en daardoor weten we vantevoren wanneer wij aan de beurt zijn. Het programma wordt geopend door het gastkoor. Daarna treden de koren bij toerbeurt op. Er waren niet al teveel koren wat de hele stemne een stuk intiemer maakte dan bijvoorbeeld vorig jaar in Surnadal. Het geheel verliep allemaal zeer gesmeerd. Het koor wat klaar was verliet de zaal via door de ene deur en het koor erna stond al klaar via een andere ingang. Toen het onze beurt was maakten we vooraf nog een aantal foto’s.

01     01a

De mannen droegen een rood/zwart vlinderdasje en voor de dames had ik speciale rode rosetten gekocht.

Jon, onze dirigent, begeleidde ons op de piano

Jon, onze dirigent, begeleidde ons op de piano

We brachten drie nummers ten gehore. Het optreden verliep goed!

03

Hierna was het tijd voor de optocht. Het was gelukkig mooi weer toen alle koren zich buiten bij de haven opstelden om in de optocht door het dorp te lopen. Ook dat is een traditionele activiteit. De vlag kunnen we dan ook weer eens tevoorschijn halen en tonen, die door Pål werd gedragen. Marit en ik waren de «duskedamer», degenen die de touwen vasthouden om de vlag recht te houden als het erg waait.

05     06

Het werd een mooie optocht die eindigde bij het dorpshuis waar ook de eerste optredens plaats hadden gevonden. Hierna was het officiële programma van zaterdag afgelopen en reden we naar het hotel waar we twee appartementen hadden gehuurd; daar konden verschillende personen per appartement overnachten. We kleden ons om, dronken een drankje en begaven ons naar het restaurant waar de warme maaltijd werd geserveerd en er ‘s avonds een band was en er gedanst kon worden. Ook was er een loterij en ik won een grote doos met «klippfisk»: gezouten en gedroogde kabeljauw. Geweldig! Het werd een gezellige avond.

Zondag begon de dag met een seminar in een kerk. Maar terje, Britt, Marit en ik wandelden eerst een klein stukje in d eomgeving, waar we alle vier nog nooit geweest waren.

08

Het seminar werd geleidt door Tricia Bouté. Zij zingt in de plaatselijke band Ytre Suloen Jassensemble, maar komt van een zeer muzikale familie in New Orleans.

09

Zij heeft met veel bekende artiesten uit New Orleans opgetreden. Ze zingt niet alleen jazz maar ook soul, funk, gospel en reggea. Zij heeft ons een aantal liederen geleerd die wij ‘s middags, na alle uitgevoerde concerten in de kerk, ten gehore hebben gebracht. Superleuk om aan dit seminar deel te hebben genomen. Maar ook leuk om met zo’n grote groep zangers te hebben gezongen en Tricia te kunnen hebben begeleiden toen zij zelf optrad met een aantal nummers.

12

Hier nog wat foto’s van o ns eigen optreden met drie sacrale/spirituele nummers.

10     11

Na dit alles was de jaarlijkse songarstemne weer voorbij. We hebben als koor nog een laatste foto gemaakt alvorens we iedereen een hele goede zomer wensten!

13

Helaas was dit ook het laatste seizoen met Jon, onze dirigent. Erg jammer dat hij met ons stopt maar hij heeft meerdere koren en het werd hem allemaal te veel, wat op zich begrijpelijk is. Na de zomer moeten we op zoek naar een neiuwe dirigent.

Gert heeft zich het weekend in de winkel en thuis vermaakt. ‘s Avonds zijn we samen naar de bioscoop geweest waar we «Et helt halvt år» (Een heel half jaar), verfilmt naar het gelijknamige boek (wat we in 2014 eens gelezen hebben via de leesgroep). En zo vloog het weekend weer om.

Tot slot:

In deze afgelopen dagen hebben we ook bezoek gehad van Anja en haar man Johan. Met Anja heb ik samen de opleiding tot ziekenverzorgster gevolgd, eind 1970’er jaren, destijds in Almelo, in het verpleeghuis Eugeria. Sinds een aantal jaren hebben we weer contact via Facebook. Ze waren een weekje op vakantie in Noorwegen en overnachten in het motel in het dorp. Ze waren hier in de dagen dat wij in Oslo waren, maar een paar keer hebben we hen toch kunnen zien. Ze hebben bij ons gegeten op 8 juni en natuurlijk hebben ze ook de winkel Stolt Mat bezocht, toen die open was. Erg leuk om hen op bezoek gehad te hebben! Zeer hartelijk dank voor jullie komst!

14     15

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *