4-7/6: 20e huwelijksdag (Oslo)

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

6 juni zijn we 20 jaar getrouwd en dat vierden we in Oslo. We hadden een tijd geleden al kaartjes besteld voor een voorsteling «A Swan Lake» in de Opera, omdat we bang waren dat we anders geen plek zouden krijgen. We hadden vier kaartjes gekocht, met de gedachte om twee mensen erbij te vragen. En we hebben Jennie en Dick gevraagd of zij zin hadden om hierbij aanwezig te zijn. En dat wilden ze graag! Leuk!

Zij kwamen op vrijdag aan en wij op zaterdag nadat de winkel dicht ging. We overnachten in een hotel in het centrum van Oslo. Beide paren hadden een kamer op dezelfde etage met raam op de binnenplaats. Kiekeboe!

00 Jennie hotel

Het was superleuk om hen te zien! ‘s Avonds hebben we bij een heel leuk restaurant gegeten. Lekker!

De volgende dag hebben Jennie, Gert en ik een stukje hard gelopen. Er loopt een mooie route helemaal langs de fjord. Het was mooi weer, we hebben rustig aan gedaan en het tempo van Jennie aangehouden. Jennie is op een gegeven moment teruggelopen en Gert en ik zijn nog een stuk doorgelopen.

Nadien wilden we ontbijten maar Gert had op heel korte termijn (na het hardlopen!) een privéafspraak geregeld met Jenny Klinge, een politica van onze partij die in het Stortinget werkt (het noorse parlement). Wat een verrassing! En supergaaf om Jenny weer eens te ontmoeten. Ze heeft, drie jaar geleden, eens bij ons gelogeerd toen zij vanwege een politiek debat in ons dorp was.

Om het parlement binnen te komen wordt je, net als op vliegvelden, goed gecontroleerd. Hierna moet je je melden en identificeren bij de balie en krijg je een persoonlijke batch, nadat er gecontroleerd is met wie je een afspraak hebt.

01 stortinget    01a stortinget

Het was bijzonder leuk om Jenny weer te zien en het weerzien was dan ook hartelijk. Het is zo’n leuk mens! En echt geweldig dat ze ons op zo’n korte termijn en ondanks haar drukke werk een rondleiding wilde geven door het gebouw, want dat heeft ze gedaan. Veel uitleg gegeven over diverse dingen.

We konden ook op depublieke tribune zitten waar net een politiek debat over roofdieren gaande was.

02 stortinget     03 stortinget

Wij waren al eens in het parlementsgebouw geweest (twee jaar geleden tijdens een conferentie van de partij), maar het was leuk om nu rondgeleid te worden door een «gelijkgezinde» 🙂 Aan het eind moesten we uiteraard even met haar op de foto. Tusen takk skal du ha, Jenny!

04 stortinget

Met een zeer goed gevoel en nog erg onder de indruk verlieten we het parlementsgebouw en liepen naar de Mathallen (vertaald «De Eethal»). Onderweg kwamen we een aantal bijzondere dingen tegen. Jennie maakte ons eerst attent op gierzwaluwen die boven ons vlogen. Prachtige vogel, waar met name Jennie een goed gevoel bij krijgt, maar èèn zwaluw maakt nog geen zomer.

05 dode mus

Dat er aan het leven van vogels ook een eind kan komen bewees de dode mus die we op het trottoir zagen liggen. Het was warm maar dat deze hitte zorgde voor het doodvallen van deze mus van het dak betwijfelen we. We werden in elk geval niet blij van deze dode mus.

06 snublesteiner

Ook kwamen we voor een huis een aantal struikelstenen tegen, in het noors «snublestein». Degene die deze stenen bedacht heeft draagt vele steentjes bij in het in gedachten houden van hetgeen de mensen genoemd op de stenen, hebben meegemaakt. Een bijzonder en belangrijk project!

07 mathallen

In de Mathallen zijn verschillende bedrijven onder 1 dak gevestigd die allemaal met eten van doen hebben. Omdat we nog geen ontbijt hadden genuttigd bestelden we een lekker broodje met koffie in één van de eetgelegenheden. Dat ging er in!

07a jennie

Vervolgens maakten we een mooie wandeling. We kwamen langs de oudste kerk van Oslo waar de pelgrimsroute naar Trondheim begint.

08 jennie en dick     09 pilegrimsrute

Daar vonden we een mooie picknickdeken, die meegenomen werd en gebruikt werd in onder andere een park cq begraafplaats waar we doorheen liepen.

09a wandeling park

Het is altijd bijzonder om over begraafplaatsen te lopen vinden we, en deze was zeer mooi gelegen ook. Hier lagen veel bekende noren begraven met «gewichtige» monumenten, zoals Edvard Munch, Henrik Ibsen, Alf Prøysen, etc.

10 Edvard Munch   11 Henrik IbsenDSC_0816   12 Alf Prøysen

Via een mooi pad langs Akerelva (rivier) liepen we terug naar stad, waar veel mooie kunst te zien is. Onder andere deze figuren aan draden.

13 kunst i Oslo

Jennie en Dick gingen naar de hotelkamer terwijl Gert en ik inkopen gingen doen voor het avondeten.

14 ved akerfestning

We besloten namelijk om te gaan picknicken bij Akerfestning. Och, en dat werd gezellig! We hadden nog steeds mooi weer en we nuttigden zittend heerlijke dingen op een hoge dikke muur van Akersfestning met een mooi uitzicht over de Oslofjord. Op het picknickkleed!

15 picknick

16 jennie en dick

Maandag 6 juni was dan onze 20e huwelijksag en Gert en ik hadden besloten dat we die ochtend ook weer zouden starten met een kort hardlooptochtje. Jennie ging deze ochtend niet mee. Toen we weer terug kwamen bij de hotelkamer vonden we een aantal cadeautjes voor de deur. Wat leuk!

17 DSC_0840

Toen we gedouched en aangekleedt waren ontmoeten we elkaar in de foyer en nuttigden we een lekker ontbijt bij een café in de buurt. Omdat het een soort brunch was kregen we ook daar weer cadeautjes overhandigd!

17a huwelijksbootje

Na de brunch namen we met een boot een overtocht naar Bygdøy, daar waar verschillende musea bij elkaar liggen.

18 fram    19 fram

Wij bezochten het museum waar het schip Fram ligt, die diverse poolvaarten heeft doorstaan. Het is een mooi en groot museum dus we hadden na een paar uur genoeg gezien en namen de boot weer terug naar de stad.

20 fram

We moesten ook op tijd terug zijn omdat we deze avond naar de Opera zouden gaan en we vooraf zouden gaan eten. En het werd een heerlijke maaltijd!

21 opera     22 opera

En ook daar kregen we weer diverse cadeautjes. Bedankt lieverds!

23 opera

Hierna was het dan eindelijk tijd om de zaal in te gaan.

24 opera

We hadden hoge verwachtingen van de voorstelling «A Swan Lake» in moderne uitgave. Het werd een feestelijke, verrukkende en vochtige voorstelling waarbij er na de pauze een groot «bad» op het toneel was aangebracht en daar de rest van de voorstelling plaats vond. Prachtig!

A_SWAN_LAKE

24a swan lake

In de pauze werd het publiek ook nog onderhouden doordat de dansers die in het eerste deel op de scene stonden zich tussen het publiek begaven en hun rol daar voortzetten. Ontwapenend!

25

26     27

Na de voorstelling begaven we ons naar buiten en verbleven we nog een tijdje op het dak van het operagebouw, om daar de indrukken van de avond te verwerken.

28 opera     29

We dronken hierna nog ergens een drankje. En de volgende dag vlogen beide paren weer naar hun respectievelijke huis.

Heel erg bedankt lieve Jennie en Dick dat jullie dit weekend en speciaal deze dag met ons wilden delen!!

Janet

Een gedachte over “4-7/6: 20e huwelijksdag (Oslo)

  1. Jennie

    Heerlijk weekend was het. Oslo is echt zo’n leuke stad. Het waren maar een paar dagen dat we er samen waren, maar ze zaten bomvol ervaringen, activiteiten en emoties. Fijne herinneringen bewaren we eraan. XXX

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *