14-16/5: Jønsbu, Pinksteren, Tuin

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

Zaterdag na het sluiten van Stolt Mat reden we naar Jønsbu, waar we de Pinksteren doorbrachten. Het was mooi weer. Gert is begonnen met het maken van aanmaakhoutjes voor de kachel. Een leuk werkje maar ook riskant. Een handschoen dragen zorgt voor de veiligheid.

01

De volgende dag, 1e Pinksterdag, was het ook mooi weer. Ik heb het grasdak van kalk en kunstmest voorzien. Dat heb ik de jaren ervoor ook gedaan met zeer goed en mooi resultaat.

05

Gert maakte van de gelegenheid gebruik om de kelder eens op te ruimen. Alle spullen er uit en wat weg kon ging mee naar huis. Het is niet zo eenvoudig werken in de kelder vanwege het lage plafond, donkerte en de schuine vloer. Jønsbu is namelijk tegen een schuine rotswand gebouwd.

02     03

Het plastic wat je ziet ligt op de stenen en grond om het grondvocht tegen te houden.

04

En terwijl Gert bij Jønsbu bleef heb ik een wandeling gemaakt naar Ringsetseter. Onderweg kwam ik een omgevallen boom tegen die hele aparte merken op de takken had. Ik kon eerst niet plaatsen wat dat kon zijn, maar bij nader inzien hebben waarschijnlijk herten de takken kaal geschraapt met hun tanden.

07     06

Hoe hoger ik kwam hoe meer sneeuw er lag en was ik genoodzaakt om de sneeuwschoenen onder te doen, die ik meegenomen had.

08     10

Ik heb een rondje gelopen om Heinakken (of ook wel Nakken rond genoemd).

09     11

Teruggekomen bij Jønsbu zat Gert lekker in het zonnetje en ben ik bij hem gaan zitten, nadat ik de kelderruimte goedgekeurd heb 🙂

12

Tweede Pinksterdag zijn we op tijd naar huis gegaan en hebben in de tuin gewerkt.

13     14

Met name achter de schuur was het ons nog niet naar het zin. Ik heb er vorig jaar al onkruiddoek neergelegd, omdat ik het zat was om daar altijd onkruid weg te schoffelen. Omdat er buren zijn die op de achterkant van de schuur kijken, willen we het daar ook een beetje netjes hebben.

Gaert heeft daarom planken langs de zijde van de muur en rivier gemaakt en heb ik vele kruiwagens grint erop gegooid en uitgeharkt. De buurman had nog veel grint liggen wat ik mocht gebruiken.

15

Nu ziet het er mooi uit.

16    17

En ook de open kant is nu dicht gemaakt met schotten die middels scharnieren omhoog geklapt kunnen worden.

18

En zo kijken de buren op de achterkant van onze schuuur. Leuke foto, he? Gemaakt door buurvrouw Liv vanuit haar huis, met zicht op ons huis en schuur.

Janet