24-30/3: Pasen in Nederland

2016

Klik op de foto’s om te vergroten.

Ik ben vreselijk achter met de weblogs. Eens zien of ik de tijd in kan halen 🙂

Pasen stond voor de deur en we hadden zin om deze dagen weer eens een keer in Nederland door te brengen. Omdat alles in Noorwegen dicht is op witte donderdag en goede vrijdag hielden we zaterdag 26 maart de winkel dicht, boekten we een ticket en huurden we een huisje (we willen niemand tot last zijn en het is ook prettig om een eigen plek te hebben).

Donderdag 24/3 reisden we naar Nederland met de rechtstreekse KLM vlucht naar Amsterdam. We kwamen laat aan en bleven in de buurt van Schiphol overnachten, waar we de volgende dag een auto huurden en naar Sibculo, waar we een huisje gehuurd hadden. ‘s Avonds zijn we naar Johanna en Edwin geweest, een jeugdvriendin die ik sinds (misschien) mijn 5e jaar al ken. Al heel jong speelde ik met haar. We hebben elkaar jaren niet gezien. En ze wonen sinds een paar jaar in hun nieuw gebouwde woning. Helaas ben ik vergeten foto’s te maken!

Zaterdag 26/3 zijn we even naar mijn ouders geweest. Omdat morgen de hele famlie samen komt om pasen te vieren hebben we geholpen met het klaarzetten van de tafels en stoelen. Dan was dat geregeld voor de volgende dag.

Mary en Ed

Mary en Ed

‘s Avonds zijn we met Ed en Mary uit eten geweest, in Deventer. Ook dat was al lang geleden dat we ze gezien hadden. Het werd een heel gezellige avond! Bedankt jullie twee 🙂

02

Zondag 27/3 hebben we de pasen bij mijn ouders gevierd. Elk jaar komt de familie samen, of op 1e of op 2e paasdag. Eerst gaan we een kopje thee of koffie drinken en bijkletsen aan de lange tafel waarna we ons daarna naar buiten begeven. Zelfs vader met de rollator.

04

Het was niet al te warm en er stond een frisse wind, maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen kreeg een ei en degene die het langst zijn ei heel kan houden heeft gewonnen.

03     05

Hierna gingen we al weer snel naar huis en lieten we de resten van de eieren, die op het grasveld lagen, aan de kraaien over die zich in de bomen al verzameld hadden.

06

En toen was het de tijd voor de grote wedstrijd: wie eet, traditiegetrouw, de meeste eieren? Alita en ik wierpen ons op als «eierkooksters» en de eerste eieren gingen al snel het warme water of de koekepan in. Toen kon er begonnen worden. Iedereen at met smaak. Ik weet niet meer wie er geonnen heeft, maar in totaal zijn er 90 eieren verorberd. Gemiddels zijn er daarmee 5 eieren per stuk gegeten. Het werd een hele leuke middag!

07

Maandag 28/3 zijn we naar Gert’s moeder geweest. Ze is nog goed ter been maar we merken wel dat ook zij ouder wordt. Maar ze heeft het erg naar haar zin in haar huisje en redt zich met wat hulp van een buurvrouw en twee dochters in de buurt nog erg goed.

We hebben een kopje koffie gedronken en daarna een lunch gebruikt in het dorp (Olst). Hierna reden we met z’n drieën naar Minie en Johan, Gert’s zus en zwager die een nieuwbouwhuis hebben gekocht. Mooi practisch huis. Gezellig bijgekletst en een drankje genuttigd waarna we ma weer naar huis brachten.

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk

Dinsdag 29/3 had Gert een afspraak in Apeldoorn en ben ik naar zus Jennie geweest. Het was niet al te mooi weer maar we hebben toch een mooie wandeling in de stromende regen gemaakt bij Radio Kootwijk.

09

Op Wikipedia valt het volgende te lezen: «Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Ook werden er voor werknemers woningen gebouwd, die samen het gelijknamige dorp gingen vormen.“ Zie ook deze link.

10     11

Het is een prachtig gebouw, met zeer dikke muren en her en der mooie versierselen. Gelukkig klaarde het later wat op en het werd een fijne wandeling.

12

Hierna nuttigden we een heelrijke lunch bij Jennie thuis. Bedankt zus, voor de fijne uurtjes samen!

Woensdag 30/3 reisden we weer terug naar Noorwegen. We hebben hele fijne dagen gehad. Ook omdat het lang geleden was dat we er «even tussenuit» zijn geweest; iets wat de winkel niet altijd toelaat. We hadden prima huisje (met sauna) en de omgeving leende zich uitstekend voor verschillende hardlooptochten.

Janet