11-21/1: 1 ½ week in vogelvlucht

2016

Klik op de foto’s om te vergroten.

01_byrgcrewet

11/1: Gert is begonnen in een nieuwe baan. Hij is begonnen bij Byrg Kompetansesenter in Stranda. Op deze pagina vindt je een foto van hem (scroll naar beneden), evenals op deze pagina. Byrg Kompetanse is een soort van sociale werkplaats waar mensen, die niet in een reguliere baan „passen“ zinvolle dagtaken en -indelingen krijgen, met ondersteuning; toegepast op de capaciteiten en talenten die ze hebben. Gert‘s taken zijn met name gekoppeld aan het verhogen van activiteiten, zodat nog meer mensen aan het werk kunnen, maar die ook zorgen voor het verhogen van de inkomsten. Hij is goed opgenomen deze dag en heeft het erg naar zijn zin.

02

12/1: De eerste oefenavond van koor in 2016 ligt achter ons.

DSC_0228     DSC_0227

13/1: De gemeente arrangeerde een vergadering waarin cijfers van een onderzoek waarin jongeren tussen 14 en 16 jaar werden gevraagd om te vertellen over allerlei onderwerpen zoals school, vrije tijd, werkdruk, ouders en vrienden, kijk op de toekomst, pesten, gezondheid, roken, narkotica, geweld en meer. De cijfers werden gepresenteerd door „Ungdata“, een bureau die door de gemeente was ingeschakeld om het onderzoek uit te voeren. De antwoorden en cijfers werden vergeleken met de nationale gemiddelden. Daaruit komt naar voren dat de jongeren het in onze gemeente eigenlijk goed naar de zin hebben.

03

De avond werd geleid door twee jongeren uit die leeftijdsgroep. Drie andere jongeren gaven een indrukwekkende presentatie waar met name de onderwerpen „Veilig opgroeien“, „Geestelijke en lichamelijke gezondheid“ en „Pesten“ naar voren kwamen. Helaas was de locale krant niet aanwezig en omdat ik het een onderwerp vond waar meer mensen over moesten weten heb ik een artikel ingezonden naar de krant die een week later werd gepubliceert.

08     10

06     07

09     11

14/1: Veel sneeuw en verkoudheid! Desondanks heb ik toch drie kwartier hard gelopen, op schoenen met spikes eronder. ‘s Avonds ben ik met Hilde, een vriendin, naar proef-yogales geweest. Dit was een cadeau aan haar en ik kon ook een lesje meevolgen. Maar yoga is niet mijn ding, dus het blijft bij die ene keer. Aansluitend ben ik met Hilde uit eten geweest en hebben we lekker bij kunnen kletsen.

16/1: Zondag kregen we bezoek van een duitse familie die sinds een 8-tal jaren in Noorwegen woont. We kwamen met hen in contact nadat de vrijwilligerscentrale een oproep op hun Facebooksite had geplaatst met de vraag of er mensen waren die „reservegrootouders“ wilden zijn voor een familie met kinderen. Deze oproep kreeg mijn aandacht omdat we het er wel eens over gehad of we niet een soort van opa en oma konden zijn voor een kind die geen grootouders heeft of die ver weg wonen. We wilden echter eerst iets meer van de familie weten en hebben voor de kerst een gesprek hierover gehad met de wijkverpleegkundige, die het gezin kent. Het gaat om een gezin met drie kinderen. De oudste is een jongetje van zes jaar en twee meisjes van vier en één jaar. Het gaat in dit geval met name om de oudste (Arn) die de nodige aandacht nodig heeft. Na het gesprek met de wijkverpleegkundige besloten we dat zij de familie zou inlichten dat er zich mensen gemelst hadden en wie. En dat we het verder op zouden pakken na O/N.

Toen de familie hoorde dat wij ons gemeldt hadden waren ze heel erg blij. Ze kenden ons wel, maar wij hen niet. En deze zondag hebben we dan kennis gemaakt met het hele gezin. Dat was erg leuk. Leuke kinderen ook. Dat is belangrijk want om zo’n rol te hebben (ook al noemen we ons geen grootouders of opa en oma!!, eerder oppasouders, of zoiets) moet er wederzijds goed contact zijn. We besloten dat we Arn eerst eens een dag zouden „nemen“ en dan verder bekijken hoe het gaat. Volgende week zondag gaan we naar Jønsbu en dan nemen we Arn mee.

17/1: Gert en ik hebben samen hard gelopen in de verse sneeuw. In de middag zijn we naar een voorstelling van de plaatselijke chearleaders in de sporthal geweest. De groep zal binnenkort naar Drammen gaan om zich daar te kwalificeren voor NM Chearleading. De laatste jaren is de groep van chearleaders in de gemeente enorm gegroeid. We konden genieten van twee optredens: de jongsten en de ouderen. Erg leuk. Voor het optreden was het mogelijk om koffie en taart te kopen en ook werden er loten verkocht.

04

Helaas konden we niet alles zien omdat er in de middag ook een optreden was van een accordeon- en zanggroep. Maar hier kon ik geen plezier uit halen: hetgeen ik hoorde sprak me niet aan en ik ben dan ook in de pauze naar huis gegaan.

05

‘s Avonds zijn we samen naar de bioscoop geweest en hebben de noorse film „En mann ved navn Ove“ (Een man met de naam Ove) gezien. Een dramakomische film over de 59-jarige man Ove, een man met een kort lontje, chronisch slecht humeur, die met ijzeren hand controle houdt over de woonwijk waar hij zelf ook woont. Houden mensen zich niet aan de (zijn!) regels dan kan men verwachten daarop streng te worden aangesproken. Als de hoogzwangere Parvaneh met familie tegenover Ove komt te wonen veranderd het nodige is dat de start van een komisch en hartverwarmend verhaal over een onverwachte vriendschap.

18, 19 en 20 januari heb ik in het ziekenhuis gewerkt. Die dagen viel er ook weer veel sneeuw.

12

21/1: Ik moest de winkel in zien te komen maar daar moest ik me eerst door een laag sneeuw graven om bij de voordeur te kunnen komen. Maar daarna kon ik dan toch open gaan. De onderlaag voor de deur was glad en daar heb ik zout op gestrooid. We hebben uiteindelijk ook met oudere klanten van doen.

13

Wil men trouwens een mooie autotocht in de sneeuw zien, van Ålesund naar Sjøholt (waar wij wonen, dan kan men die op dit filmpje zien (met dank aan Theo).

De januarimaand zit er alweer bijna op en nu al is erg goed te merken dat de dagen lengen 🙂

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *