9+10/1: Weekend

2016

Klik op de foto’s om te vergroten.

Het werd een rustig weekend. Ook wel eens fijn. Terwijl ik zaterdag om 9 uur naar de sportschool ging om twee uur te gaan „spinnen“ (fietsen), ging Gert naar de winkel. Hij kreeg het rustiger dan ik 🙂

Zondag hebben we, ondanks dat het koud was toch kunnen hardlopen. Als je je er goed op kleedt gaat dat prima.

Deze zondag is er in het dal achter ons huis, langs het pad naar de erachterliggende bergen, een zgn. „gapahuk“ geopend. Een gapahuk is een gebouw met doorgaans drie wanden en een dak erop. Ze zijn open voor iedereen en je kan er schuilen als het slecht weer is. Vorig jaar wilden verschillende organisaties (Hart-Long-vereniging, de sportvereniging in onze gemeente en de belangenverenigign van de grondeigenaren) dat er een gapahauk kwam op die plek en nu is hij gebouwd en klaar voor opening. De gapahuk is gebouwd op vrijwillige basis maar het materiaal is betaald door verschillende organisaties, onder andere de plaatselijke bank.

01

Vanuit huis zijn we er naar toe gelopen, ongeveer een uur deden we erover. Het was koud dus we konden ons lekker warm lopen. De koude periode en lage temperaturen heeft ervoor gezorgd dat het water op het meer bevroren is. Daar waren verschillende mensen aan het schaatsen.

02     04

Er stonden al de nodige mensen en in de loop dat wij er waren kwamen er nog meer. Er konden worstjes gegrild worden, maar we hadden onze eigen eten mee.

03

Gert heeft op ons eigen brandertje een kop chocolademelk gekookt. Lekker warm!

Toen kon dan eindleijk het officiële deel beginnen. Odd Arne van de hart-long-vereniging begon met een toespraak.

05 Odd Arne Grande     06 Emma,... Odd Arne

Een meisje van 7 jaar kreeg de eer, met hulp van Emma en Odd Arne, om het lint door te knippen en daarmee de gapahuk opende.

07 Ragnar Bakken     08

Ragnar van de sportvereninging hield een toespraak en dankte de grootste (letterlijk en figuurlijk) vrijwilliger Jostein kreeg van Ragnar een wandelstaaf uitgereikt als dank voor zijn werk. En uiteraard hield ook Jostein een korte toespraak.

09 Jostein Tomren

Hij had een verrassing namelijk dat hij zelf de gapahuk een naam had gegeven. De naam zat verbrogen achter een paar dennetakken en een man die er vlak nasst stond kreeg de eer om die taken te verwijderen zodat de naam tevoorschijn kwam: Liahuken.

10     11

Gunnhild van de Vrijwilligersorganisatie dankte ook iedereen voor het opzetten van de gapahuk en hoopte dat hij veel gebruikt zou gaan worden.

13 Gunnhild

Hierna zijn we weer terug gelopen naar huis. Op het meer waren nog steeds mensen aan het schaatsen.

14

Het is fijn dat er een gapahuk gekomen is op deze plek. Wat ik enigszins teleurstellend vond was dat er geen natuurlijke materialen uit de omgeving zijn gebruikt, zoals boomstammen, grasdak, etc. zodat de gapahuk meer in de natuur opgaat. Gelukkig komt er nog wel een bruine beits over, maar toch…

DSC_0203

‘s Avonds ben ik naar de film geweest „In the heart of the sea“. De film baseert zich op het verhaal van een walvisjagersboot en de grote potvis Moby Dick. In 1819 vaart de walvisjager Essex uit. Walvissen waren in die tijd belangrijke dieren om op te jagen met name vanwege het vet wat voor verschillende doeleinden werd gebruikt, zoals in olielampen toen er nog geen electriciteit was.

sea2

Het schip begint aan een reis van 2,5 jaar om te gaan jagen op potvissen in hun leefgebieden in de zuidelijke Grote Oceaan. Het schip wordt op 20 november 1820 tot zinken gebracht wanneer ze aangevallen worden door een gigantische potvis.

sea1

De schipbreukelingen bevinden zich meer dan 1200 mijl van het dichtstbijzijnde land af en de weinige overlevenden bereiken totaal verslapt pas na 90 dagen, in februari 1821, Zuid-Amerika.

DSC_0206-1

De film was in D3 dus we moesten een speciale bril op. Het was werkelijk een spectaculaire film! Schitterende onderwaterscenes en door de D3 werd je letterlijk en figuurlijk meegezogen in het verhaal.

Janet

PS: foto’s 1 en 2 van internet