26/12: Juledans (dansavond)

2015

Klik op de foto’s om te vergroten.

2e kerstdag was dan de jaarlijkse kerst-dansavond in het dorpshuis. De organisatie daarvan is in handen van het bestuur van het dorpshuis en de opbrengsten (entree, verkoop drank) gaat dan ook naar de kas van de organsiatie. Ik heb er eerder over geschreven, maar de economische situatie van het dorpshuis ziet er niet goed uit omdat de inkomsten door verhuur gedaald is nadat de grootste huurder, de gemeente, een andere plek heeft gekregen om de gemeentelijke vergaderingen te houden.

Het bestuur heeft echter aan de bel getrokken wat er toe heeft geleidt dat twee plaatselijke bands „The Can‘t Hardly Play Boys“ en „FAT Lizzy“ hebben aangeboden om als dansband op te treden zonder dat er een financiële vergoeding voor te vragen. Geweldig!

1

Het werd een heel gezellig feest. En er werd flink gedanst ook. Heel veel mensen kwamen. Ook mensen die elders wonen maar thuis komen om met familie kerst te vieren. Het dansfeest dient dan ook vaak als een soort van reünie, want hier kan men iedereen die men kent weer eens zien en treffen. Daarom worden dergelijke feesten vaak ook georganiseerd.

3

Typisch voor een noors feest is het feit dat men zich vantevoren „in-drinkt“. „Forspill“ (Voorspel) heet dat. Er zijn dus al veel dronken mensen als je rond 23 of 24 uur aankomt. En dat wordt natuurlijk alleen maar meer. Dat maakt dat mensen je om de nek vallen die je zelf niet kent maar zij jou wel (als politicus is die kans nu eenmaal groter) of mensen beginnen uitgebriedt met je te praten, die normaliter amper wat tegen je zeggen. Maar goed, de sfeer was goed en belangrijk: geen ongeregeldheden.

2

Ik ben zelf (in nuchtere toestand) weer op tijd naar huis gegaan, terwijl Gert tot het laatste moest blijven omdat hij, als voorzitter van bestuur en deel van de organisatie tot het eind moest blijven. En om het geld te tellen. Ik zal geen bedrag noemen maar er kunnen weer heel wat rekeningen betaald worden 🙂

Janet