17+18/10: Winkel, tuin, collectant

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Kristian komt met zijn trekker aardappels bij de winkel brengen

Kristian komt met zijn trekker aardappels bij de winkel brengen

We kregen hoog bezoek in de winkel: Kristian, de aardappelboer uit de gemeente. Hij kwam met de trekker een paar bakken aardappels brengen die als een „publiekstrekker“ moesten dienen.

00a     00b

Kristian kwam Kerrs Pink en Asterix brengen. Uit mijn eigen tuin had ik pimpernel en „amandel-aardappels“, dus de klant had heel wat keus. ’s Middags na sluitingstijd heeft kristian de bakken weer opgehaald.

En we verkopen veel meer :-)

En we verkopen veel meer 🙂

Het moest er eens van komen: de tuin in orde maken voor de winter. Daar ben ik zondag mee bezig gegaan. Ik heb eerder de aardappels al uit de tuin gehaald die aan de zijkant van het huis stonden. Nu heb ik de grond omgespit. We willen er planten neer gaan zetten.

01

De witte en boerenkool staat er mooi bij. De groenten hebben het goed gedaan, op de rode bieten na. Mooie wortels, fijne bloemkolen, sappige snijbiet en veel sla.

Witte kool en boerenkool

Witte kool en boerenkool

Achter het huis zijn we een tijdje geleden begonnen om het daar aan te pakken. We hadden er een pad met grote platte stenen, maar er lag geen onkruiddoek en onkruid tierde weling tussen de stenen.

04      03

De platte stenen hebben we er nu uit gehaald, van andere stenen kleine muurtjes gebouwd, doek op het loopgebied opgelegd en daarna grint erover. Dat laatste bestelden we bij een plaatselijke grintleverancier die drie ton op het pad naast het huis stortte.

05

Gert heeft het grint verplaatst. We zijn erg tevreden met het resultaat. En vooral fijn dat het onderhoudsvriendelijk is.

06

Er was nog wat grint over wat ik naast de schuur heb gestort (ook met doek eronder). Op deze foto zie je ook de compostbakken. Ik heb er twee: eentje voor elk jaar. De vierkante was van vorig jaar die ik nu leeg heb gemaakt en deels in de groentetuin ondergespit. De andere is knalvol en dreigt onder het gewicht te bezwijken. Gert heeft er een sjorband omgespannen.

08

Voor het huis staat een plant die we nu al heel wat jaren hebben. Het is een plant die we van onze laatste buren (Elst) in Nederland hebben gekregen. Of beter gezegd: we hebben zaden van hen gekregen die ik op heb gekweekt. Een prachtige plant met mooie grote bladeren. In al die tijd dat we in Noorwegen wonen (nu ruim 18 jaar) heeft hij slechts twee keer gebloeid: in 2009 en nu in 2015. Er kwam een grote scheut op met daaraan wit-paarse bloemen waarin de zaden komen. Elke afzonderlijke bloem wordt beschermd door behoorlijke doornen en stekels. Ik wist destijds niet hoe de plant heette. Maar met enige hulp kwam ik erachter: Acanthus hungaricus.

09

De schuur heb ik ook opgeruimd. Dat was zeer nodig, dus die ziet er ook weer netjes uit. Gert heeft het blad van een kast uit de keuken geschuurd, die zag er niet mooi uit. Hij heeft hem ook gelakt dus ook dat is weer in orde.

07

Toen we met dit alles klaar waren heb ik me gedouched, omgekleed en naar de bank gegaan om me als collectant te melden voor de jaarlijkse landelijke „Actie voor een goed doel“. Dat doe ik nu al sinds een aantal jaren. Deze acties worden sinds 1974 al sinds georganiseerd. Dit jaar ging de opbrengst naar de stichting „ Behoud het regenwoud“ in Brazilië, Peru, Kongo en Nieuw-Guinea.

10

Ik zou de chauffeur zijn en twee anderen collectant: Caroline en Therese. We kregen een gedeelte van de gemeente toebedeeld waar we alle huizen langs gingen om geld in te zamelen. Veel mensen waren niet thuis omdat het prachtig mooi weer was en velen vast en zeker een bergwandeling maakten. Al met al was de opbrengst via ons niet groot helaas.

11

Na afloop brachten we de collectebussen naar de bank die er voor zorgde dat het geld op de juiste rekening werd gestort. Het goede doel voor 2016 is het Rode Kruis.

12

En zo hebben we een zeer zinvol weekend gehad.

Janet

Een gedachte over “17+18/10: Winkel, tuin, collectant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *