1/10: Lesegruppe

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Ons leesclubje was weer verzameled in de bibliotheek om het boek «Jeg er forbudt» (Ik ben verboden) van Anouk Markovits te bespreken. Dit was een boek waar iedereen een mening over had. Een boek met zeer uiteenlopende thema’s die we onder de loep namen; zoveel dat we er nog uren over konden doorpraten. We meenden dat we vaker een soortgelijk boek moeten lezen want dat is belangrijk om een geëngageerde avond te hebben.

Lesegruppe

Ik vertelde over de achtergrond van de schrijfster (waar niet zo veel over te vinden was) en Gunnhild had het uittreksel van het boek voor haar rekening genomen. De debuutroman van Markovits speelt zich af in een milieu waar wij allemaal niet wisten dat dit zo bestond: Satmar Hasidisme. Het is één van de strengste orthodox-Joodse gemeenschappen, die in isolement in de Amerikaanse en Israëlische samenleving probeert te leven. De naam Satmar roept in Joodse kringen ongeveer hetzelfde op als Staphorst in Nederland.

Markovits is zelf opgegroeid in de Satmar-beweging in Frankrijk en is daar op 19-jarige uitgestapt toen bleek dat zij uitgehuwelijkt zou worden aan een man in New York die ze niet kende en nooit gezien had (bij ons lezers kwam de beweging over als een secte). Markovits had niet de intentie om over haar achtergrond te schrijven maar toen de aanslagen in America werden gepleegd vond ze dat ze er over moest schrijven. „Ik heb persoonlijke ervaringen met fundamentalistische milieus“, was haar motivatie.

Het is een zeer aangrijpend boek die je geen seconde loslaat als je er eenmaal goed in zit. Zeer aan te bevelen als je wilt lezen over een beweging die je niet( goed) kent.

Voor de volgende keer lezen we het boek „Slåttekar i himmelen“ (Grasmaaier in de hemel) van Edvard Hoem. Het boek begint in 1874 en Hoem schrijft over zijn grootvader Knut Hansen Nesje (maar iedereen noemt hem Nesje) die een belangrijke functie had bij een grote boer iets buiten Molde (ligt bij ons in de buurt): hij was „opper-hand-grasmaaier“, iets wat hem aanzien gaf. De volgende leesgroep is in november.

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *