22/9: Voordracht Geir Lippestad

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Geir Lippestad is een bekende advokaat in Noorwegen. En na de terrorische aanslag op Utøya en het regeringsgebouw in Oslo is hij zeker ook buiten de landsgrenzen bekend geworden: hij is de advokaat van Breivik die in 2011 de aanslagen heeft gepleegd.

geir lippestad

Geir is naast advokaat ook actief in veel andere dingen. Geir is geen politicus maar steunt de Partij van de Arbeid. Ook is hij actief in het noorse humanistische verbond. En die laatste organisatie, waar ook Gert en ik lid van zijn, heeft hem voor een voordracht uitgenodigd. Deze werd georganiseerd in het cultuurhuis in Ålesund. Het thema van de voordracht was „Menswaardigheid“.

Toen Lippestad gevraagd werd om advokaat voor Breivik te zijn was zijn eerste ingeving „Nee“. Maar hij wilde er ook over nadenken en er met zijn vrouw over spreken. Hij had gehoopt dat zij zou zeggen dat hij het niet moest doen, maar zo ging het niet. Van haar heeft hij geleerd dat mensen die hulp nodig hebben, die hulp niet geweigerd kan worden. Zijn vrouw is verpleegkundige en zij moet dagelijks mensen helpen, of ze ze nu aardig vindt of niet. Ieder mens heeft recht op bijstand van een advokaat, ongeacht welke criminele handeling hij of zij uitgevoerd heeft.

Hij heeft dus uiteindelijk ja gezegd, ook al wist hij dat hij hierdoor gehaat zou worden door iedereen. Dat laatste is destijds nooit door mij heen gegaan. Ik vond het juist ontzettend knap dat hij iemand als Breivik kon en wilde verdedigen. Iedereen heeft recht op gelijke behandeling, zeker in het rechtswezen. Hoe kun je anders vertrouwen hebben in het rechtssysteem?

Na een tijdje ging Lippestad over van de rol als advokaat naar de rol als vader, waardoor de voordracht nog persoonlijker werd dan dat die al was. Lippestad is vader van acht kinderen en pleegvader van een kind met Down syndroom. Zijn oudste dochter Rebekka had een spierziekte en overleed vorig jaar op de leeftijd van bijna 18 jaar. Aan het eind van haar leven was zij vrijwel aan bed gekluisterd en werd op een gegeven moment de behandeling (beademingsmachine) stop gezet. Het waren voor hem spannende 18 jaren, maar als hij destijds had geweten hoe het zou gaan had hij haar misschien niet laten geboren… Maar hij weet dat het voor Rebekka de mooiste 18 jaren van haar leven werden.

Het was een voordracht van bijna twee uur, maar verveelde geen seconde. Voor we het wisten was de avond al weer voorbij. Geir Lippestad is een bijzonder interessante man om naar te luisteren!

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *