1-5/4: Pasen in Jønsbu

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Witte donderdag: uitzicht vanaf Jønsbu

Witte donderdag: uitzicht vanaf Jønsbu

Naast de kerstperiode zijn de paasdagen dé belangrijkste dagen in Noorwegen. De pasen beginnen hier eigenlijk al in het weekend ervoor. Doordat de winkels op witte donderdag en goede vrijdag dicht zijn, nemen vele mensen extra dagen op van maandag tot woensdag ervoor. Dus de week voor pasen is een “stille week”. En heerlijk om extra vrije dagen te hebben. Net als veel noren gaan we dan naar de hut, en doen we aan de tradities mee. Want de paasdagen worden hier verbonden met veel vrij, huttenbezoek, skiën, sinasappels eten, “kvikklunsj” (chocolade), detective boeken lezen.
Woensdagmiddag pakten we de spullen in. Er was in de dagen ervoor verse sneeuw gevallen; ook bij ons huis. Zie de vorige weblog. Het was heerlijk om naar boven te lopen op de sneeuwschoenen. Omdat we langer bleven dan normaal hadden we ook meer spullen nodig, dus zowel rugzak als pulk waren goed gevuld.

DSC_1411

In de nacht van woensdag op donderdag is er veel verse sneeuw gevallen. Perfect! Rond het middaguur kwam de zon er door en konden we buiten zitten op het bankje, met rendiervel om op te zitten, kop koffie erbij en een boek. Ik heb het boek “Jenny Lyng” uitgelezen, een romanserie (niemendalletje) van onze buurvrouw Elisabeth Havsund (haar tweede serie). Deze serie speelt zich af in Ålesund, kort na de grote stadsbrand in 1904.

DSC_1416

In de middag kwamen Marit en Reidar. Wij hadden en uitgenodigd om een nachtje te komen slapen. Dat werd erg gezellig! Ze waren nog nooit in Jønsbu geweest en vonden het een erg leuk hutje: “Precies zoals een noorse hut eruit moet zien”, zei Marit. Ze hadden allerlei cadeautjes bij zich: een fles wijn, een paar speciale belgische biertjes, een paasei met snoep erin, servietten, zakje paasnoten, sinasappels en vier eierdopjes met vlinders erop!

DSC_1417

Marit had ook een klein flesje bij zich met “Fireball”, een likeur op whiskybasis, met kaneelsmaak. Erg lekker.

DSC_1418

’s Avonds hebben we lekker gegeten, Gert had gekookt. De avond hebben we doorgebracht met allerlei spelletjes: legpuzzel, scrabble en een soort mens erger je niet. Gezellig.

DSC_1421

Vrijdag zijn we de dag met een goed ontbijt begonnen. Of beter gezegd brunch, want we hebben lekker lang uitgeslapen 🙂

DSC_1423

Het was geweldig mooi weer! Precies zoals pasen moest zijn. Na het eten hebben we een tochtje gemaakt. Marit en Reidar op de ski’s; Gert en ik op de sneeuwschoenen.

De brug over die bedekt was met ruim een meter sneeuw, maar smalletjes...

De brug over die bedekt was met ruim een meter sneeuw, maar smalletjes…

DSC_1426

Dat werd een heerlijke tocht. Eerst de rivier over, waar de brug vol met sneeuw lag. Maar het was een vrij smal stukje sneeuw wat er lag. Ondanks dat en ondanks de hoogte van de sneeuw kwamen we er toch over.

Op naar Ringsetseter

Op naar Ringsetsæter

Toen naar Ringsetsæter waar Marit en ik in het gastenboek hebben geschreven.

DSC_1431   DSC_1433

Daarna verder het dal in, langs de rivier omhoog, de rivier overgestoken, Nakken rond en via Stavsengseter en Gamle Setra weer terug naar Jønsbu.

DSC_1434   DSC_1435

Thuis gekomen heb ik warme chocolademelk gemaakt en aten we een sinasappel. Daarna hebben ze de spullen weer gepakt en zijn zij weer naar huis gegaan. Het werd een heel gezellig verblijf!

DSC_1437

Zaterdag is Gert naar Ålesund geweest. Er moest nog verf worden gekocht voor de buitenwanden, voor als de pool na de pasen verder gaat met de wanden. Tegelijkertijd heeft hij nog een aantal boodschappen gedaan voor 1e en 2e paasdag. Ik heb wat brieven en kaarten geschreven, heb buiten gelezen (begonnen in een detective van Jørn Lier Horsten, “Når havet stilner” (Als de zee stil wordt) en van de gelegenheid gebruikt gemaakt om weer een wandeling te maken op de sneeuwschoenen.

Ik wilde graag naar Ansokseter, wel eens zien hoe die er in de winter bij ligt. Dat werd nog een hele tocht: doordat er zoveel sneeuw lag waren de rode stippen op de bomen, die de route aangeven, niet te zien. Dus ik moest op gevoel lopen. Maar dat ging verder goed: ik ben vaker bij Ansokseter geweest.

DSC_1454

DSC_1451   DSC_1450

En het was weer een plaatje wat ik zag: Ansokseter ligt er altijd zo prachtig mooi bij als je het bos uitkomt! En dit keer baadde zij zich in verse sneeuw en een prachtige aprilzon!

DSC_1449

Er waren mensen voor me geweest, op de ski’s. Die gingen vast naar Ansokhornet. Op de trap van Ansokseter heb ik een tijd in de zon gezeten en een sinasappel en een kvikklunsj genuttigd.

DSC_1452a

Met geweldig uitzicht over de Sunnmørsalpen en Synnylvsfjorden. Hierna ben ik dezelfde route weer terug gelopen, waarbij er ook altijd een doorkijkje komt naar ons huttenveld (Jønsbu in de rode cirkel).

DSC_1456 - Kopi

Bij Ringsetsæter heb ik weer in het gastenboek geschreven.

DSC_1461   DSC_1462

Toen ik thuis kwam was Gert er ook. Hij zat lekker in de zon aan de tafel een kopje koffie te drinken.

DSC_1465

Zondag hebben we lekker uitgeslapen en zijn we na het ontbijt naar huis gegaan. Daar hadden we ook nog het een en ander te doen waarover in de volgende weblog meer.

Janet