28/12: Bålbrenning

2014

De periode tussen kerst en O/N (27 en 31 december) wordt in Noorwegen „romjula“ genoemd. Het woord komt van „rúmheilagr“ wat betekent „wat niet streng genomen heilig hoeft te worden gehouden“. De periode wordt gekenmerkt door rust en familiesamenzijn, vakantiedagen houden of „stille werkdagen“ met eten nuttigen wat over is gebleven, wandelingen maken en de gedachten laten gaan over het jaar wat geweest is en vooruit kijken op wat komen gaat.

De dagen kunnen soms ook wat lang zijn en worden er activiteiten georganiseerd. In ons dorp werd bijvoorbeeld op drie bergtoppen een vuur (“bål”) gemaakt. Dat zou eigenlijk, in het kader van het inluiden van het jubileumsjaar van de grondwet, al eerder gedaan worden maar toen was het zo’n droge winter dat er (ja ècht!) brandgevaar op zou kunnen treden. In plaats van dit bijzondere jubileumsjaar in te luiden, luidden ze het daarom uit. Voor degenen die niet de berg op konden (er lag erg veel sneeuw) was er gelegenhheid om elkaar langs het pad van de rivier en uiteindelijk bij het trefpunt te verzamelen.

01

Het werd best druk bij de Elvastien, circa 60 personen. Het pad was sneeuwvrij en ik heb het hele pad „afgestrompeld“. Dat viel nog niet mee. Maar een beetje beweging deed me wel goed. Bij het trefpunt (tafel met bankjes) was er een vuurtje gemaakt van haardhout. Iemand van dgene die alles georganiseerd had, heette iedereen welkom en werd er „gløgg“ (warme drank met rozijnen en stukjes amandel) en „pepperkake“ (koekjes, te vergelijken met speculaas) geserveerd. Ook werd er voor de kinderen popcorn gemaakt. Er werden een paar liedjes gezongen, ter ere van kerst en het jubileumsjaar.

04

Op de drie bergen was er ook vuur gemaakt, maar helaas was het heel mistig en zagen we er niets van. Jammer maar de weergoden laten zich niet sturen.

Na ongeveer een drie kwartier zijn Gert en ik weer naar huis gegaan. Na het eten hebben we buiten koffie gedronken. Gert had kaarsfakkels in de sneeuw gezet. Gezellig!

05

Janet