12/11: Topje Frostadtinden

2014

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Het was weer eens prachtig weer en om de dag eens niet met hardlopen te  beginnen heb ik een klein bergwandelingetje gemaakt: de Frostadtinden op die 807 meter hoog is.Ik ben er twee keer eerder geweest: een keer met Gert en een keer met mijn vader. Dat was een hele prestatie voor hem en hij was toen ook doodmoe. “Onverantwoord!” was het enige wat hij kon zeggen toen hij weer bij de auto kwam…

Het is een relatief vlakke berg die zeer populair is in de regio. Ik was weliswaar de eerste die aankwam maar zeker niet de einige: ik ben in totaal 7 mensen (allemaal vrouwen) en een hond (ook een vrouwtje?) tegengekomen.

01

De tocht begint bij een seter. De weg er naar toe is een „bomvei“: je moet tol betalen. Dat gaat op basis van vertrouwen: je doet 30 kr in een envelopje, scheurt het bewijs van betaling van de envelop waar het geld in gaat en het geld gaat in een postbusje met slot erop. De auto parkeerde ik uiteindelijk bij de seter.

02

De heuvelrug in de verte moet ik op

De heuvelrug in de verte moet ik op

Er gaat een heel goed pad omhoog dus de route kan niet gemist worden.

Beneden in het dal is het startpunt en staat de auto

Beneden in het dal is het startpunt en staat de auto

Ook is hij her en der gemerkt, met een F.

Top is in de verte inzicht

Top is in de verte inzicht

Na een tijdje komt de top in zicht.

06

En op de top staat een hele grote „varden“ (steenman). Althans, je zou denken dat het de top is maar dat is niet het geval. Daarvoor moet je nog een stukje verder. Maar het merendeel doet dat niet. Ik doe het wel.

De echte top

De echte top van 807 meter

Maar op de werkelijke top kom ik een miserabel klein „vardentje“ tegen: een enkele rechtop gezette platte steen. Wat zielig, dat alle eer toe gaat naar de top die eigenlijk de top niet is.

08

Maar je hebt er wel een fantastisch uitzicht. Alle kanten op: Ålesund, Molde, Storfjorden. En de ochtendzon brengt een mooi licht over de bergen

09

En zo zie je hoe de verdeling is. Ik ben na een korte pauze op de “neptop” weer naar beneden gelopen.

11

Onderweg vind ik nog een tien kroon munt. En zonder er bij na te denken loop ik, na er een foto van gemaakt te hebben, door. Ik kom er pas na een tijdje verder lopen achter dat ik die munt helemaal niet meegenomen heb 🙂 Dan maar hopen dat hij op de terugweg er nog ligt. En ja dat was het geval dus heb ik hem toen toch maar opgeraapt.

12

Je komt ook geheel andere dingen tegen. Wat dacht je van dit laarsje? Ist och niet te vatten dat iemand zoiets kwijt raakt? Je loopt toch niet op één laars verder? Nou ja, dergelijke voorwerpen worden altijd netjes ergens in het zicht gezet waarbij de eigenaar hem makkelijker terug kan vinden, als die al op zoek zou gaan.

13

En nog zoiets vreemds. Er lag een heel hoopje van allerlei spulletjes bij elkaar, waaronder ook nog weer een schoentje. Hoelang dit alles er gelegen heeft?

Hier is de hele route te zien. Ben ruim twee uur onderweg geweest en heb bijna 9 km afgelegd. Dit was een heel mooi begin van de dag!

Janet

2 gedachten over “12/11: Topje Frostadtinden

  1. jennie

    Hè heerlijk die frisse buitenlucht en die vergezichten. Genieten hoor. Wel erg rare vindsels (behalve dan die 10 kronen munt) die je tegenkwam.

Reacties plaatsen niet mogelijk.