6-9/11: Jønsbu met topje

2014

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

01

Voor de verandering zijn we eens drie nachten naar Jønsbu geweest. En ach, wat ging de tijd weer snel voorbij. Net zo snel als wanneer we er twee nachten zijn 🙁 Vrijdag en zaterdag was het prachtig weer. En ‘s nachts was het volle maan en was de hut in maanlicht getooid. De nacht op zondag begon het te regenen en de volgende dag lag er verse sneeuw op de hoogste bergtoppen. We hebben onder andere heerlijk gelezen en geschreven.

02

Gert heeft nog een aantal dikke plakken met de motorzaag klein gemaakt. Ook heeft hij een stoeltje geschuurd. We hebben drie van deze stoeltjes en dit is de tweede die hij onder handen neemt. De stoeltjes zijn nordisk design (noors of deens), waarschijnlijk uit de jaren 60/70.

03

Zaterdag ben ik de bergen ingeweest. Toen ik begon hoorde ik iemand roepen: „Johoo!“. Ik dacht wie dat toch zou kunnen zijn en waar is die persoon die me roept. Door de bomen zag ik niemand. Later weer: „Johoo!“. Ik weer kijken maar zag niemand. Toen voor een derde keer weer, maar toen zag ik iemand lopen. Zij had een veiligheidsvest aan. Toen we bij elkaar in de buurt kwamen vroeg ik naar wie ze naar op zoek waren. Naar niemand, maar ze waren aan het jagen en dreven de herten op in de richting daar waar de jagers schuil zaten. Of ik gewoon door kon lopen. Ja hoor, geen probleem omdat ik een andere richting op liep.

05

Toen ik bij de rivier kwam en de brug over liep zag ik even verderop langs de bosrand een jager zitten. Hij had groene kleding aan maar had een rugzak met rode details naast zich staan. Heeft die camouflerende kleding dan wel zin? 🙂 Ik begon even met hem te praten. Of hij al dieren gezien had. Ja, een moeder met een kalf maar daar mag hij dan niet op schieten. Wel op een bok of op een vrouwtje alleen.

Ringsetsætra

Ringsetsætra met opd e achtergrond Jolgrøeggene

Nadat ik, met toestemming, een foto van hem had genomen heb ik hem „Shit jakt“ toegewenst en ben richting Ringsetsætra gelopen. Vandaar verder omhoog naar Jolgrøeggene. Dat was nog een steile klim. De zon scheen en ik kreeg het al snel warm. Maar bovenaan gekomen woei er een frisse wind en moesten jas en handschoenen aan.

06

Vandaar had ik een prachtig uitzicht op Jolgrøhornet, die ik dit keer links liet liggen (of beter gezegd rechts want aan die kant van mij lag die). Ook een mooi uitzicht op Liabygda en Eidsdal.

Zicht op Ringsetsætra, Liabygda en Eidsdal

Zicht op Ringsetsætra, Liabygda en Eidsdal

Ik nam een iets lager topje van 1012 meter, ook een deel van Jolgrøeggene. Daar vandaan had ik weer een mooi uitzicht op Stranda.

Zicht op Stranda en de Sunnmørsalpene

Zicht op Stranda en de Sunnmørsalpene

Ondanks dat het een hele warme zomer is geweest lag er nog oude sneeuw zo her en der.

09

En er zijn verder altijd wel mooie natuurfenomenen te zien en te vinden. Zo kwam ik deze aparte stenen tegen:

10

Ik ben ze her en der wel eens tegen gekomen, deze steensoort, maar nog nooit zoveel en grote bij elkaar. Het is een zachte steensoort want er waren namen en jaartallen in gegraveerd (1993).

Vanwege de koude waren sommige watertjes bevroren en dan komen er prachtige formaties tevoorschijn.

13

11

12

Ik daalde daarna weer af richting Ringsetsætra. Het uitzicht op Synnylvsfjorden blijft altijd zeer bijzonder (de fjordarm die uiteindelijk uitmondt in Geirangerfjord).

14

15

Bij Ringsetsætra heb ik uiteraard weer even in het gastenboekje geschreven en na het bezoek van Simon en Nanda had er niemand meer ingeschreven.

16

Ik heb circa 8 km gelopen in drie uur. Hier kun je de wandeling bekijken.

Met het naderen van de winter worden ook de dagen korter en tegen half vijf moet je wel binnen zijn. Maar als de avond nadert dan worden de luchten ook wel heel bijzonder.

17

En zo hadden we weer een heel fijn weekend in Jønsbu!

Janet

2 gedachten over “6-9/11: Jønsbu met topje

Reacties plaatsen niet mogelijk.