30/6-11/7: Vakantie IJsland

2014

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

12 dagen IJsland met Marit en Reidar. De reis van vorig jaar is ons samen zo goed bevallen dat we besloten hadden om dit jaar een wat langer verblijf te plannen. Met name Gert heeft het grootste gedeelte allemaal geregeld. Als voormalige IJsland-reisleider kent hij de mooiste bijzondere plekjes.

Het werden hele leuke dagen waarbij we met een gehuurde auto grotendeels de rondweg nummer 1 hebben gevolgd en vandaar uit diverse uitstappen hebben gemaakt. We overnachtten bij boerderij die toerisme als neveninkomsten hebben (zeer aan te bevelen!) of hotels die vantevoren geboekt waren.

Happy om weer op IJland te zijn

Happy om weer op IJsland te zijn

Dit jaar is het ook precies 25 jaar geleden dat ik op IJsland heb gewerkt en dat gaf de reis voor mij een extra cachet. Het weer zat ons echter niet mee: we hebben elke dag wel regen gehad. Desalniettemin waren er ook droge en op hoogtepunten ook wel zonnige dagen en periodes en konden we dan wat wandelingen maken, alhoewel we daar niet altijd op gewacht hebben: ook met regen gingen we wandelen. Kwestie van goed aankleden; we waren op koud en nat weer voorbereidt. De eerste woensdag waaide het enorm tot stormkracht. Dat had toch ook wel weer iets bijzonders.

Hieronder in het kort wat we zoal bezocht, gezien en gedaan hebben.

Blue Lagoon, Kjöller-route gereden met geothermische gebieden (waar erg veel wind stond en een beleving op zich was en waar we op een meegebrachte braadtermometer al snel konden zien hoe heet de poelen waren), veel watervallen bekeken (onder andere Goðafoss, Dettifoss, Hengifoss, Selfoss), in kloven gewandeld, Akureyri bezocht (waar we overvallen werden door een ware stortbui en we de kerk in zijn gevlucht), Myvatn en Kraflagebied (met geothermisch bronnen) en Viti (krater), Vindbargarfjall opgeweest (en juist op de top kwamen de wolken waardoor we geen uitzicht meer op Myvatn hadden), Dimmiborgur (lavadoolhof), met Marit Hverfjell op (grote krater), gewandeld langs de Ásbyrgi-kloof (in de vorm van een hoefijzer), Hafrahvammagljúfur bezocht, een rivier in een kloof welke ingedamd is (wat een zeer controversieel project is geweest), mooi ei-kunstwerk in Djúpivogur, ijsschotsenmeer Jökulsárlón (waar brokken ijs van de Breiðamerkurjökull afkalven en de weg naar open zee afdrijven), zwart-zand strand wandeling gemaakt (waar we zand en veel mooie stenen hebben gevonden), heel veel vogels gezien waaronder de papegaaiduiker, grote jager, goudplevier en veel meer, zeehonden zien zonnen op de rotsen, met trekker en aanhangwagen naar Ingolfshöfði geweest om onder andere papegaaiduikers van nabij te bekijken, wandeling gemaakt in nationaalpark Skaftafell en Skaftafelljökull en Svinefelljökull van nabij kunnen bekijken, paard gereden (Marit en ik) waarbij ik in galop van het paard ben gevallen maar slechts met een kras op mijn neus weer ras op het paard zat en even zo hard verder galoppeerde 🙂 , en als klap op de vuurpijl zijn we de laatste dag met een ferry naar Vestmannaeyjar (Westmaneilanden) gevaren, waar we het nieuwe museum bezocht hebben die om een huis is gebouwd die in januari 1973 bedekt werd onder lava-as toen de vulkaan Eldfjell uitbrak. Het huis is uitgegraven en het museum geeft nu een goed beeld van welk een drama er zich toen heeft afgespeeld. 400 huizen gingen toen verloren en bijna alle inwoners (rond 5000) stuks moesten in korte tijd geëvacueerd worden.

Over het eten op IJsland hebben we voornamelijk niets dan lof te melden: die is goed. Er waren er een paar die uitblonken (+ en -): een formidabele kleine kreeft maaltijd genoten in Hofn, een „once-in-a-lifetime“-lunch op de Westmaneilanden met papagaaiduiker- en alkenborstfilet (sorry mensen, maar dit was echt heel lekker) en een vreselijke „dag-vantevoren-bereidde-en-dag-erna-opgewarmde“ maaltijd „genuttigd“ in Laugar.

Al met al was het een paar hele fijne dagen en ondanks dat Gert en ik vaker op IJsland zijn geweest kwamen we ook bij dingen die wij zelf nog nooit bezocht hadden. Binnenmort organiseren we een „mimrekveld“ (herinneringen ophalen en foto’s kijken) met Marit en Reidar.

Janet

Storm bij de geothermische gebieden

Storm bij de geothermische gebieden

Hoe warm kan de grond en het water worden?

Hoe warm kan de grond en het water worden?

Zo warm!

Zo warm!

Kerkje in Hofstadir bezocht

Kerkje in Hofstadir bezocht

Godafoss

Godafoss

Op Vindbargarfjell

Op Vindbargarfjell

Kraflagebied met nieuw, oud en ouder lava

Kraflagebied met nieuw, oud en ouder lava

In Dimmiborgir

In Dimmiborgir

Op de kraterrand van Hverfjell

Op de kraterrand van Hverfjell

Ásbyrgi

Ásbyrgi

Dettifoss

Dettifoss

Dagelijks ritueel: kaarten kijken

Dagelijks ritueel: kaarten kijken

Kloof Hafrahvammagljúfur

Kloof Hafrahvammagljúfur

Ei-kunstwerk

Het ei-kunstwerk in Djupivogur

IJsschotsenmeer Jökulsárlón

IJsschotsenmeer Jökulsárlón

Marit en Reidar struinen over het strand op zoek naar zand en mooie stenen, met gletscher op de achtergrond

Marit en Reidar struinen over het strand op zoek naar zand en mooie stenen, met gletscher op de achtergrond

Met trekker en aanhangwagen naar Ingolfshöfði

Met trekker en aanhangwagen naar Ingolfshöfði

IMG_2308a

Veel papegaaiduikers van nabij gezien

Veel papegaaiduikers van nabij gezien

Stilleven bij Svinefjelsjökull

Stilleven bij Svinefjelsjökull

Paardrijden op Vænting (betekent Verwachting)

Paardrijden op Vænting (betekent Verwachting)

Heerlijk in galop (vlak erna viel ik er af en evengoed er snel weer op :-) )

Heerlijk in galop (vlak erna viel ik er af en evengoed er snel weer op 🙂 )

De laatste avond in een restaurant in Reykjavik - geweldig eten en gezellige avond!

De laatste avond in een restaurant in Reykjavik – geweldig eten en gezellige avond!

Zo ziet IJsland er uit op de taxfree luchthaven van Keflavik

Zo ziet IJsland er uit op de taxfree luchthaven van Keflavik

2 gedachten over “30/6-11/7: Vakantie IJsland

  1. Jennie

    De zon liet zich weinig zien, maar het was een stralend weerzien met IJsland- zo te zien.

  2. Janet

    Ja, zo was het helemaal Jennie! 🙂 En om het weer maakte we ons niet zo druk. Ook dat kan charmerend zijn, alhoewel zon altijd goed doet 🙂

Reacties plaatsen niet mogelijk.