24+25/3: Plogging

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

Ik ben een tevreden „plogger“. Maar wat is dan een plogger? Dat is iemand die zich met „plogging“ bezig houdt. Maar wat is dan plogging? Plogging is een nieuwe gecombineerde vorm van trainen (jogging) en vrijwilligerswerk (rotzooi („søppel“) oprapen). Terwijl je jogged raap je gelijktijdig ook rotzooi langs de kant van de weg. Twee vliegen in één klap dus.

Deze rage begon in 2016 in Zweden en heeft zich nu ook verspreidt naar andere landen, waaronder Noorwegen. Ik hoorde er pas gisteren (23/3) voor het eerst over en dat wilde ik eens proberen. Want ik hou van joggen evenals dat ik een vaste route langs de kant van de weg heb waar ik zeer regelmatig rotzooi opraap. Ook dat is een activiteit wat me veel voldoening geeft. Dus met een paar vuilniszakjes in de hand werd er gejogged en „rotzooi geplukt“ langs de kant van de weg. Gert deed ook mee, maar hij kwam er al snel achter dat dit niet helemaal zijn ding was.

Desalniettemin hebben we dit samen opgeraapt na een jogging-uurtje. Dit was de eerste keer weer na de winter. Van alles werd er gevonden. Ook flesjes en blikjes met statiegeld erop. Totaal 14 kronen. Ik heb het inmiddels een aantal keren gedaan en het zal niet de laatste keer zijn.

Dit weekend hebben we ook de kelderverdiepeing eens goed onderhanden genomen. Alle kasten bij langs, weggooien wat weg kan en goed uitsoppen. Ook de schuur is deels aangepakt. De spullen die bij grof vuil kunnen, staan nu in de schuur. Tegen de lente gaan we dat eens naar het “milieustation” brengen. Dat ruimt lekker op.

Janet