13/2: Kick-off Provincie project

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

De provincie Møre og Romsdal, waarin wij wonen, wordt een steeds belangrijker reisdoel voor toeristen; zowel nationaal als internationaal. Nog meer dan voorheen wil de provincie zich profileren als dè voedsel-provincie van Noorwegen. Daarom is zij een project gestart waar toerisme, eten en cultuur in Møre og Romsdal centraal staan en worden samengevoegd. Het doel is dat de toerist goede eet- en voedselbelevenissen kan ervaren tijdens zijn/haar reis in de provincie. Locale streekproducten zal een koppeling moeten maken met natuur- en culturele belevenissen, zodat Møre og Romsdal Noorwegen’s meest attractieve vakantieprovicie wordt.

Dit project ging vandaag 13 februari, officieel van start. Ieder bedrijf die iets met eten, toerisme of cultuur van doen heeft kon zich voor de Kick-off conferentie aanmelden. Uiteraard moest Stolt Mat er ook bij zijn. Het werd een zeer groot succes omdat ruim 170 personen zich aan had gemeldt. De conferentie, die gratis was, werd in een hotel Molde gehouden. In de gang hing een mooi doek. Toepasselijk voor Stolt Mat 🙂

Er waren diverse voordrachtshouders, uit Noorwegen en Denemarken.

Erg interessant.

De lunch was ook een groot succes, want alle producten waren locaal geproduceerd.

De middag werd om 15.30 afgesloten. Ik kon de ferry van 15.45 halen. Bij de ferrykade ontmoette ik Hilde, een jonge vrouw die glutenvrije producten maakt zoals taarten, brood en koekjes. Ze maakt heerlijke producten en de klanten zijn er ook erg tevreden over.

’s Avonds was er een voorlichting in het dorpshuis over de aanleg van een nieuwe weg. De overheid wil dat er een ferry-vrije weg komt tussen Bergen en Trondheim. Daardoor moeten er nieuwe wegen komen. In onze regio is de gedachte dat er een parallelweg aangelegd wordt naast de weg die er nu woont. Niet helemaal parallel, maar daar waar Svartløken ligt.

Er zijn hier veel weerstanden tegen en iedereen kan voor 28 februari een protest insturen. Ook alle gemeenten moeten een uitspraak doen. In onze gemeente is het overgrote deel van de bevolking en de alle politici het er unaniem over eens dat de nieuwe weg niet door/bij Svartløken moet komen. Juist omdat dit gebied veel door natuurliefhebbers gebruikt wordt, zoals wij recentelijk toen we er geskied hebben. De discussies waren dan ook heftig. Het zal zeker nog heel wat jaren duren eer de weg er komt, maar dit zijn langdurige procedures.

Janet