21/1: Langlaufen en Churchill

2018

Klik op de foto’s om te vergroten

We hebben tot nu toe een super winterseizoen: veel sneeuw, goede temperaturen en ook mooi weer erbij. Wel koud en de sneeuw veranderd in glad ijjs op het schuine pad naar de parkeerplaats. Daarom is het goed om „brodders“ onder de schoenen kunnen dragen: een rubberen rand met daaraan kettingen en ijspinnen. Als je deze onder hebt voel je je echt superveilig, want ik ben als de dood om te vallen en wat te breken.

We hebben dit seizoen echter nog niet eens geskied, maar deze dag kwam het er dan van. We gingen Svartløken rond: een tocht rondom het meer Svartløken.

Het meer Svartløken

De løypes worden door vrijwilligers aangelegd en het Svartløken-gebied is van verschillende kanten te benaderen. Wij parkeerden de auto bij Fjellstova waar we ook begonnen met de tocht.

De weersomstandigheden waren super. Lekker fris: rond de -3 graden Celcius. Je moet je wel goed kleden: met laagjes en met wol. Skibroek met lange wollen onderbroek eronder en wollen sokken, wollen onderhemd, wollen dunne ondertrui en wollen trui. Dus mijn nieuwe trui kwam heel goed van pas. Voor de zekerheid ook nog een winddichte jas, willen muts en wollen handschoenen.

Buiten de machine die de løypes aanleggen is het verboden voor al gemotoriseerd vervoer. Dat geven de bordjes goed aan.

De laatste tijd is er in Noorwegen ook een discussie gaande of wandelaars zich in de løypes mogen begeven. Het merendeel vindt dat dat niet kann, en ik ben het daar eerlijk gezegd wel mee eens. Het is soms al zo druk in de løypes en als er dan ook nog wandelaars bijkomen die de løypes vernielen dan is dat niet leuk voor degene die graag wil skiën.

Onderwijl hebben we een pauze gehouden. Veel mensen gaan vlak aan de løypes zitten, maar wij willen graag altijd een plekje wat verder van de løye af. Lekker rustig. Ik zag op een gegeven moment een huisje aan het water (Mevatnet). Daar was een boothuisje en konden we heerlijk zitten om koffie te drinken en een boterhammetje te eten.

     

Vervolgens weer terug naar de løype door de verse diepe sneeuw.

De laatste kilometers naar de auto waren ook heerlijk. Zulk zalig mooi weer. Een een hele dag buiten zijn is ook zo lekker!

     

Weh ebben al met al een tocht gedaan van 17,6 km in 2,5 uur (ex pauzes).

‘s Avonds zijn we naar de bioscoop geweest waar we de film „The Darkest Hour“ over Churchill hebben bekeken.

Wij hebben genoten van deze film!

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *