11+13/7: Schoonmaken school

Klik op de foto’s om te vergroten.

2016

Door de (vorige) gemeenteraad is er met overtuigende meerderheid (1 tegen 16) beslist dat er in ons dorp een nieuwe school gebouwd gaat worden. Ik zat toen destijds ook in de gemeenteraad en ik was voor een nieuwe school. De nieuwe school zal komen op de plek waar nu de huidige school staat. Dat betekent dat de oude school afgebroken zal gaan worden. Dat proces zal starten in de zomerperiode.

Omdat er na de zomer geen school meer is, moeten de kinderen elders ondergebracht worden. Er zijn in de gemeente twee gebouwen die daarvoor gebruikt en geschikt zijn.

  1. Een kleinere school in een iets verder gelegen dorp. Deze school wordt nu ook nog als school gebruikt maar zal nadat de nieuwe school klaar is niet meer als zodanig gebruikt worden omdat alle kinderen in de gemeente dan naar de nieuwe school gaan.
  2. Een school die tot een aantal jaren geleden nog gebruikt wird voor het voortgezet onderwijs, richting koksopleiding. Deze lijn is helaas overgegaan naar Ålesund en sindsdien staat het gebouw leeg. Er is geprobeerd om deze school te verhuren, maar tot op heden nog niet gelukt (zal ook niet naar de eerste de beste gaan).

En deze blogg geldt dit laatste gebouw. Omdat het jaren geleden is dat hij gebruikt is en hij na de zomer weer gebruikt gaat worden, moeten de klasselokalen schoon worden gemaakt.

De schooldirecteur Aina heeft daarvoor Ørskogkoret gevraagd om te helpen met schoonmaken. Dat hield in dat de lokalen gesopt en van het meeste stof „bevrijdt“ moesten worden (vensterbanken, kasten, schoolbanken, stoelen, vloer). De schooltafels en stoelen stonden er al in maar ze moesten ook nog op de plek worden gezet. Als wij mee zouden helpen zouden we een goede verdienste kunnen krijgen en het geld zou de koorkas spekken.

Aina nam met mij contact op en ik heb afgesproken dat we twee keer zouden helpen. Deze maandag en ook woensdag. Op maandag kwamen er vier koorleden: Aina (directeur), Marit, Annlaug, Brit en ik. Ik werkte samen met Annlaug en wen amen klaslokaal voor klaslokaal. Er werd goed doorgewerkt en zes lokalen kregen we klaar gedurende vier uur.

01

Woensdag kwamen er wat meer: Brit, Iren, Pål, Aina, Odd, Theo, Annlaug, Kjell (V.l.n.r.) en ik. Woensdag werkten we drie uur en toen was het meeste werk gedaan. Inmiddels is het verdiende geld reeds op de koor-bankrekening gestoort 🙂

DSC_1029

Wat heel bijzonder is in het gebouw zijn de muurschilderingen in de toekomstige lerarenkamer.

DSC_1030

Ik weet niet wie ze geschildert heeft maar ze tonen schetsen van de omgeving en werkzaamheden in de gemeente.

DSC_1031

De plaatselijke historische vereniging heeft de gemeente gevraagd om er op toe te zien dat deze muurschilderingen bewaard blijven.

DSC_1032

En dat is toegezegd.

Janet

Een gedachte over “11+13/7: Schoonmaken school

  1. Jennie

    Erg mooi die wandschilderingen. De vier seizoenen volgens mij. Zou gaaf zijn als de maker ervan zou worden opgespeurd. Mooie omgeving voor de schoolkinderen in elk geval!

Reacties plaatsen niet mogelijk.