24/8: StikkUT! Helsetnakken

2015

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Na een dagje werken in het ziekenhuis besloten we dat we een avondwandelingetje zouden gaan maken. Dit keer naar Helsetnakken in een buurgemeente.

01      02

Geen hoog topje (672 mtr) maar wel met een prachtig uitzicht richting Vestnes, Tresfjord, Ørskogfjellet, Rauma en Molde.

Stølane

Stølane

Het tochtje gaat ook via een „seter“, ook wel „støl“ genoemd. Dit is een zgn. „bergboerderij“: diverse huisjes bij elkaar waar men lang geleden de zomer doorbracht met het vee. Het vee ging in de lente/zomer naar buiten. Als het gras beneden in het dal opgegraasd was en de sneeuw van de bergen verdwenen was, ging men met heel zijn hebben en houden de bergen in, daar de zomer doorbracht waar vers jong gras groeide. Op de bergboerderij werd dan de melk verwerkt tot kaas en boter. Kwam de eerste sneeuw weer dan ging men weer naar de boerderij beneden in het dal, tot de volgende zomer. De huisjes doen nu veelal dienst als hut in de bergen. De „Stølane“ waar we nu langs kwamen was een erg mooi gebied, met veel soortgelijke hutjes naast elkaar. Er was er eentje die men in handen van de natuur had gegeven, wat een mooi beeld opleverde (Gert staat rechtop!).

04

De route was goed aangegeven.

06     11

Op de top stond een mooie grote „varden“ (hoop stenen op elkaar gestapeld, ook wel steenman genoemd). Mooi uitzicht, zoals onder andere op de nieuwe brug over de fjord (die nog niet open voor verkeer is).

08

We hadden niet gegeten maar hadden ons avondeten meegenomen.

12

Gert kookte water waar we een soepje van konden maken, we hadden nog zelf gebakken foccaciobrood met olijven en een een salade hadden weg kocht. Zo sloegen we twee vliegen in één klap.

14     17

Na het eten daalden we weer af. Weer langs „Stølane“. Het begon al te schemeren en de ondergaande zon zorgde voor een paar mooie plaatjes.

18     21

Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *